nema promjene

Nema pedijatara: Jedna ordinacija danas u Hrvatskoj prosječno skrbi za 1200 djece

23.02.2023 u 13:13

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Zoran Milanović razgovarao je u četvrtak s predstavnicima Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju o položaju i važnosti te struke u primarnoj zdravstvenoj zaštiti te problemima specijalista pedijatrije, izvijestili su iz Ureda predsjednika

Zbog neraspisivanja specijalizacija u Hrvatskoj je sve manje specijalista pedijatrije, trenutno njih 237, pa je radi rješavanja tog problema potrebno osigurati kontinuitet u raspisivanju specijalizacija, ali i poticati realizaciju specijalizacija, istaknuli su predstavnici društva u razgovoru s predsjednikom.

Zbog takve situacije, jedna ordinacija danas u Hrvatskoj prosječno skrbi za 1200 djece, dok je europski prosjek 800 djece po ordinaciji. Iako su lani o tom problemu raspravljalo i na saborskom Odboru za zdravstvo, kažu kako se gotovo ništa nije promijenilo na bolje.

Roditelji su svjesni važnosti pedijatrije i brige koju pokazujemo prema djeci, ali i društvo i institucije bi morale shvatiti važnost pedijatrije u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, poručili su članovi društva.

Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju osnovano je prije 27 godina zbog potrebe da struka osigura djeci smjernice za pravilan rast i razvoj, zdravu prehranu, pravovremenu imunizaciju, adekvatne higijenske uvjete za stanovanje i kvalitetno obrazovanje.

Do sada su održali 40 simpozija preventivne i socijalne pedijatrije i 3. kongresa dječjeg zdravlja ističući da nema kvalitetne zdravstvene zaštite bez napredovanja u struci, odgovarajuće brige o djeci bez nastojanja sprječavanja bolesti, bez empatije za položaj djece u obitelji i društvu u cjelini, bez stvaranja i otvaranja najboljih mogućnosti za rast i razvoj djeteta.

U izaslanstvu Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju bili su pedijatri iz različitih dijelova Hrvatske na čelu s predsjednicom Društva Mirjanom Kolarek Karakaš.