IVAN MIKLENIĆ:

'Nema nikakvih dokaza o Merčepovoj krivnji'

23.01.2011 u 14:02

Bionic
Reading

'Meni je rekao jedan sudac da apsolutno nema nikakvog dokaza o Merčepovoj krivnji za ratne zločine', rekao je Ivan Miklenić, glavni urednik Glasa koncila u emisiji 24 sata TV 'Nedjeljom ujutro uživo', u kojoj je u društvu s teologom i novinarom tportala Dragom Pilselom komentirao aktualne političke događaje

Miklenić je izrazio sumnju da je Amnesty International upravo sada pokrenuo pitanje ratnih zločina kako bi otežao završetak pregovora između Hrvatske i Europske unije. 'Ovih dana bili smo svjedoci prosvjeda branitelja. U hrvatskim zatvorima leži 300 hrvatskih branitelja, a procesuirano ih je 3.000. S druge strane, procesuirano je 1.500 Srba', istaknuo je Miklenić, postavljajući pitanje: 'Želi li naše pravosuđe reći da smo mi zločinački narod?'

Pilsel i Miklenić iznijeli su oprečna stajališta o odnosu Crkve prema medijima te povezanosti Katoličke crkve s politikom. Pilsel je naglasio da su katolički mediji neprofesionalni i da zbog toga nemaju utjecaj u javnosti. Također, zamjerio je Crkvi i zatvorenost prema ostalim medijima. 'Kardinal Bozanić ima poteškoće u razumijevanju medija, pa su i njegove poruke nedorečene', ustvrdio je Pilsel.

Milenić je naglasio da katolički mediji obrađuju društveno relevantne teme, ali da se njihov glas ne čuje dovoljno budući da dio medija prenosi njihove stavove iskrivljujući pravi sadržaj. 'Glavna struja medija je ideologizirana prema lijevo i nije dovoljno pluralna', ustvrdio je Miklenić, zaključujući da je hrvatski medijski prostor opterećen naslijeđem komunizma.

Pilsel je pak kritizirao katoličke medije zamjerajući im što podržavaju isključivo desnu opciju. Kritizirajući Miklenićevu kolumnu u Glasu Koncila, u kojoj je on otvoreno podržao novoosnovanu desnu stranku HRAST, Pilsel je poručio da se svećenik se ne smije baviti promocijom nijedne političke opcije. 'Nažalost, Crkva nije shvatila da se komunizam u liku jedne socijaldemokratske stranke promijenio te da su bivši komunisti i u HDZ-u', rekao je Pilsel.

Komentirajući slučaj brata bivšeg premijera Ive Sanadre, don Vinka Sanadera, Miklenić je ponovio stav ordinarijata splitske nadbiskupije da su novci pronađeni na njegovom računu (tri milijuna kuna) namijenjeni za gradnju crkve u Solinu. Pilsel jedoveo u pitanje porijeklo tog novca, naglašavajući da tako velika suma ne bi smjela biti na privatnom računu već na Crkvenom računu.