BIJELA KUĆA

'Nema nagodbe sa Snowdenom!'

16.12.2013 u 22:31

Bionic
Reading

Bijela kuća je u ponedjeljak odbacila zamisao da se nagodi s Edwardom Snowdenom, bivšim zaposlenikom obavještajne agencije, ne bi li dobila dokumente koje je bio ukrao i zatražila je njegov povratak u Sjedinjene Države gdje je optužen za špijunažu.

'Naše stajalište se nije promijenilo' u vezi sa Snowdenom koji se ljetos sklonio u Rusiju, zemlju koja mu je dala privremeni azil, rekao je glasnogovornik američkog predsjedništva Jay Carney.

Carney je bio zamoljen da komentira izjave jednog zaposlenika obavještajne agencije NSA za mrežu CBS-a. Taj zaposlenik, Rick Ledgett, rekao je u toj izjavi objavljenoj u nedjelju da bi se 'po njegovu osobnom mišljenju' trebalo nagoditi sa Snowdenom kako bi se ti dokumenti vratili u zemlju.

Carney je napomenuo da je Ledgett iznio svoje 'osobno mišljenje'. Podsjetio je da je Snowden 'optužen za objavljivanje tajnih podataka, što se smatra kaznenim djelom' na saveznoj razini.

Snowden se 'mora vratiti u SAD čim prije' kako bi odgovorio na te optužbe a 'uživat će svu zaštitu' po ustavu, dodaje Carney.

Bivši zaposlenik NSA-e koji je od ljetos nekoliko puta potresao svjetsku javnost otkrićima o razmjerima programa nadzora NSA-e, posebno saveznika SAD-a i njihovih čelnika, ukrao je oko 1,7 milijuna dokumenata.

Oko 58.000 je dosad predao medijima, rekao je glavni urednik britanskog dnevnog lista The Guardiana.