ODGOVOR VIJEĆA EU-a

Nema dokumenata koje traži general Gotovina

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 19.02.2010 12:41
  • Objavljeno 19.02.2010 u 11:55
Gotovina, Markač, Čermak

Gotovina, Markač, Čermak

Izvor: tportal.hr / Autor: montaža

Vijeće Europske unije, u povodu poziva Haškog suda da dostavi detaljne podatke o potrazi za dokumentima promatračke misije EU-a koje traži obrana generala Ante Gotovine, odgovorilo je kratkim prikazom pretrage tisuća dokumenata u proteklih godinu dana iz kojeg proizlazi da nisu pronašli specifične dokumente koje traži obrana hrvatskih generala, prema dopisu EU-a koji je ICTY objavio u petak

U svom odgovoru koje je Vijeće EU-a poslalo Haagu u srijedu predlaže se Haškom sudu da se obrati državama koje su utemeljile Promatračku misiju Europske zajednice (ECMM) sa zamolbom da provjere nalaze li se dokumenti koje traži obrana generala Ante Gotovine u nacionalnim arhivima.

EU navodi da je dosad pronađeno desetak dokumenata Regionalnog centra Knin čiji su autori promatrači Europske unije, ali da se nijedan pronađeni dokument ne može identificirati kao 'Dnevnik Regionalnog centra Knin' ili 'Izvješće RC Knin', objavio je u petak ICTY.

Pretraga dokumentacije, prema dopisu EU-a, posljednji put je obavljena sredinom veljače ove godine.

Gotovinin odvjetnički tim od Bruxellesa traži dnevnike Europske promatračke misije iz 1995. Riječ je o ukupno 95 dokumenata koje EU nije dostavio prema prvom zahtjevu Haškog suda od 28. veljače 2008.

Haški sud je iz Europske unije 18. siječnja dobio kratki odgovor da su poduzeli sve mjere za  pronalazak dnevnika, no da se oni ne nalaze u arhivima u Bruxellesu. Osim toga, tada nisu navedene nikakve pojedinosti o toj istrazi, pa je Haški sud zatražio detaljnu informaciju o svim koracima i sudionicima u potrazi za tim dokumentima. U najnovijem odgovoru, Vijeće EU-a je u pet točaka navelo da je od travnja 2009. do veljače 2010. ručno i elektronski pretražen golem broj dokumenata.

U dokumentima koje traži obrana hrvatskog generala govori se o stanju na terenu tijekom Oluje, a Gotovinina obrana smatra da će njima pobiti navod iz optužnice da je Knin prekomjerno granatiran.

Suđenje generalima Ivanu Čermaku, Mladenu Markaču i Anti Gotovini nastavit će se 24. veljače, kada će suci početi izvoditi svojih sedam svjedoka.

Prvi svjedok dobio je privremenu oznaku CW-1, a u odluci suda nije objavljen identitet ni ostalih svjedoka, kao ni teme o kojima će svjedočiti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi