BRAMMERTZ OPET NEGATIVNO O HRVATSKOJ

'Nema bitnog napretka oko topničkih dnevnika'

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 01.12.2009 17:24
  • Objavljeno 01.12.2009 u 17:22
Jadranka Kosor i Serge Brammertz

Jadranka Kosor i Serge Brammertz

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Goran Mehkek

Glavni tužitelj Haškog suda (ICTY) Serge Brammertz u redovitom je polugodišnjem izvješću Vijeću sigurnosti UN, u dijelu koji se odnosi na suradnju Hrvatske sa sudom, ocijenio kako u odnosu na prethodno izvješće 'nije ostvaren nikakav bitan napredak' glede lociranja nestalih topničkih dnevnika iz Oluje, te da rezultati proširene istrage koju provode hrvatske vlasti 'ostaju ograničeni'.

Navodeći kako je Hrvatska u razdoblju na koje se odnosi izvješće, nastavila primjereno odgovarati na većinu zahtjeva za pravnu pomoć, Brammertz u izvješću podnesenom Vijeću sigurnosti UN 12. studenoga, ističe kako 'nikakv bitan napredak nije ostvaren na lociranju niza ključnih vojnih dokumenata povezanih s operacijom Oluja iz 1995.', koje Tužiteljstvo traži od 2007. godine.

Tužitelj Brammertz i predsjednik ICTY-a sudac Patrick Robinson u četvrtak 3. prosinca, svoja će izvješća usmeno iznijeti na sjednici Vijeća sigurnosti UN. U pisanom izvješću Vijeću sigurnosti UN, koje je pribavila Hina, Brammertz ističe kako 'Tužiteljstvo pozdravlja inicijativu hrvatske premijerke' Jadranke Kosor s kojom je osnovana međuresorska radna skupina za vođenje istrage oko nestalih topničkih dnevnika iz Oluje.

Komentirajući izvješće radne skupine, koje je Tužiteljstvo primilo 10. studenoga, Brammertz navodi kako je prvotna procjena njegovog ureda da "iako su poduzeti napori da se ostvari napredak u istrazi i poboljša istražni pristup, rezultati ostaju ograničeni'.

'Izgleda da niti jedan od nestalih topničkih dokumenata nije lociran, te da se slijedi samo nekoliko dodatnih putova istrage', navodi haški tužitelj i dodaje kako se u izvješću radne skupine hrvatske Vlade najavljuje nastavak istrage.

Napominjući kako se radi o ključnim vojnim dokumentima povezanim sa suđenjem hrvatskim generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču koje se bliži kraju, Braammertz u izvješću 'još jednom poziva Hrvatsku da pojača svoje napore i dovrši sveobuhvatnu istragu, kako bi locirala te ključne dokumente i dostavila ih Sudu prije završetka suđenja'.

U dijelu izvješća posvećenom napretku u haškim suđenjima, Brammertz navodi kako je predmet 'Gotovina i ostali' u poodmakloj fazi postupka, da su Gotovina i Čermak dovršili iznošenje obrana a za Markača se očekuje da će to učiniti početkom 2010. godine. Donošenje presude predviđeno je za početak svibnja 2010.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi