akcija spašavanja

Sindikat pomoraca kaže da je satelit uočio nešto na području havarije, oglasio se i MVEP

09.10.2019 u 16:04

Bionic
Reading

Velika potraga za nestalim pomorcima, među kojima je i hrvatski kapetan Dino Miškić, moguće da je došla kraju. Kako je potvrđeno iz Sindikata pomoraca, imaju pouzdanu informaciju da je uočeno nešto na području havarije broda Bourbon Rhode i da su brodovi upućeni prema toj lokaciji

'Zadnje informacije koje imamo su da smo kontaktirali s ravnateljicom European Maritime Safety Agency Majom Markovčić Kostelac koja je potvrdila da su satelitski snimci analizirani i potvrdili su da postoje tragovi i da postoji nešto u tom sektoru koji je nešto sjevernije od pozicije gdje se vrši pretraga', pojasnio je Vladimir Svalina, pomoćnik glavnog tajnika sindikata pomoraca za N1.

'Brodovi su usmjereni tamo i postoji visoka vjerojatnost da je tamo nešto zbilja uočeno, ne možemo potvrditi što je točno, ne možemo spekulirati, možemo se naravno nadati da je to upravo splav s preživjelim članovima posade', rekao je.

Na tom području je najmanje šest brodova uz Alp Striker i avioni, a vjeruje da će ih biti i više.

Predsjednik udruge kapetana Hrvatske Branko Skorić pojasnio je o kojoj udaljednosti je riječ. 'Ja sam dobio informaciju od Sindikata pomoraca da se na udaljenosti od otprilike 65 nautičkih milja od mjesta potonuća nalazi neidetificirani objekt i da svi brodovi idu u tom smjeru. To vam je otprilike kao udaljenost od Šibenika do Paga', rekao je.

Prema njegovim procjenama očekuje da "ćemo kroz negdje četiri do pet sati primiti vijest koja će nas sve obradovati."

Stranica Marine Traffic, koja prati kretanje brodova, pokazala je kako je nekoliko brodova, uključujući i Alp Striker, prije nekoliko sati odjednom promijenilo kurs i sada se svi kreću u istom smjeru.

PRIOPĆENJE IZ MINISTARSTVA

Brodovi u potrazi za nestalim pomorcima preusmjereni na temelju satelitskih snimaka

Iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova potvrdili su da je na temelju satelitskih snimaka Europske agencije za pomorsku sigunosti uočen objekt koji bi po dimenzijama mogao odgovarati jednoj od splavi za kojima se traga. 

No zbog tehničkih ograničenja snimanja iz satelita te vremenskog odmaka nakon obrade snimaka, to nije moguće potvrditi dok to brodovi na lokaciji ne utvrde.

Stoga su koordinate objekta proslijeđeni francuskom regionalnom stožeru za operacije spašavanja (CROSS) na Martiniqueu, koji je preusmjerio brodove koji se nalaze u blizini na tu lokaciju, budući da bi iz Martiniquea prvi brodovi stigli na lice mjesta za tri do četiri dana.

U popodnevnim satima, na zahtjev ministara vanjskih poslova Republike Hrvatske Gordana Grlića Radmana i Ukrajine Vadyma Prystaika, veleposlanici dviju zemalja održali su na tu temu sastanak s političkim tajnikom u francuskom Ministarstvu vanjskih poslova.

Veleposlanici su zatražili da se potraga za nestalim članovima posade broda Bourbon Rhode intenzivira pri angažiranju francuskog aviona u pretraživanju navedenog područja.

S obzirom na ova nova saznanja, u francuskom Ministarstvu vanjskih poslova istaknuto je da se s francuskim Ministarstvom obrane razmatra daljnja uporaba francuskih aviona pri pretraživanju tog područja. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova svjesno je velikoga truda francuskih vlasti i mjerodavnih institucija u potrazi za nestalim pomorcima i na tomu je zahvalno.
 

Na Facebook grupi Bourbon Rhode Rescue pomorci su taj potez protumačili kao mogućnost da je u Atlantiku nešto uočeno.

Trenutačno nema službenih informacija, no obitelji nestalog Miškića i šestorice Ukrajinaca nadaju se da je završena potraga za njima te očekuju dobre vijesti. Iz Ukrajine se neslužbeno doznaje da je uhvaćen nekakav signal te da zbog tog signala brodovi mijenjaju kurs i idu u istom smjeru, piše Dnevnik.hr.

Kako doznaje Morski.hr, uskoro se treba održati sastanak hrvatskih diplomatskih predstavnika u Francuskoj s tamošnjom diplomacijom.

Supruga Dine Miškića poslala apel francuskom ministru vanjskih poslova

Supruga Dine Miškića, kapetana za kojim se traga nakon potonuća njegovog broda u Atlantiku, poslala je otvoreno pismo francuskom ministru vanjskih poslova Jean-Yvesu Le Drianu kojim traži da Francuska nastavi svoju potragu za nestalim mornarima.

"Poštovani ministre, dozvolite da Vas podsjetim da je potraga za posadom Bourbon Rhode zaustavljena samo sedam dana od njezina početka; usprkos tomu što svi članovi posade nisu pronađeni i usprkos izjavama preživjelih mornara koji su posvjedočili da su sve 4 splavi uspješno lansirane, te da se posada ukrcavala na njih", stoji u pismu.

"Nakon tri dana očaja, stigla je nova nada. Potraga je nastavljena, a kao što znate, uočene su i signalne rakete – dokaz života naših voljenih koji danima plutaju po Atlantiku! Ovime Vas molim kao žena, supruga i majka djeteta koje danas, na svoj 12. rođendan želi samo da mu se otac vrati: nemojte ponovno odustati od njih", napisala je supruga Dine Miškića.