NADBISKUP I ŠEF HBK SRAKIĆ

'Neki bi opet htjeli Crkvu zatvoriti u sakristije'

22.04.2012 u 17:45

Bionic
Reading

U povodu 200. obljetnice izgradnje crkve Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Komletincima, danas je pred mnoštvom okupljenih vjernika euharistijsko slavlje predvodio nadbiskup đakovačko-osječki i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) msgr. Marin Srakić

Istaknuvši kako je poruka ovog jubileja da se 'mir navješćuje, živi i nudi drugima', nadbiskup Srakić u propovjedi je pozvao na promišljanju o sebi i Crkvi te podsjetio da je Crkva zajednica kako je to na samim početcima ustanovio i Isus Krist.

'Često se u posljednje vrijeme u novinama i na televizijama govori da su Crkva - biskupi i svećenici', rekao je nadbiskup Srakić, pojasnivši kako to nije tako - već su svi vjernici Crkva – 'živo kamenje uzidano u istu cjelinu s Kristom kao kamenom temeljcem'.

Naglasivši da je osnovni cilj Crkve spasenje i blaženstvo u Bogu, mons. Srakić je rekao kako nije zadaća Crkve samo brinuti za čine i obrede. 'Neki suvremeni moćnici bi htjeli da se Crkva zatvori u sakristije kao što je to bilo u bivšem sustavu', dodao je.

Predsjednik HBK mons. Srakić kazao je kako je mnogo zla učinjeno u ime parole da je vjera privatna stvar te podsjetio na takva vremena iza Drugog svjetskog rata.

'Crkva gdje se naviješta vjera mora prožeti kulturu jednog naroda', a vjera koja ne prožima kulturu i ljudski napredak, je mrtva vjera, naglasio je.


Nadbiskup đakovačko-osječki i predsjednik HBK msgr. Srakić također je podsjetio na važnost župa kao male zajednice, male crkve gdje 'smo svi mi primili sakramente, čuli prve istine, koje nas na čelu sa župnikom vode na životnom putovanju od rođenja do posljednjeg životnog ispraćaja'. Istaknuo je i važnost obitelji kao 'kućnih crkava', gdje svako dijete čuje prvu molitvu.

Nadbiskup Srakić pozvao je vjernike da sačuvaju vjeru i u sadašnjim prilikama i poteškoćama kroz koje prolazimo, te poručio da se 'ne treba bojati ukoliko možda negdje osjetimo nekakav pritisak i nedorečenost, jer', kazao je, 'pozvani smo naviještati u onim prilikama u kojima živimo'.

Gradnja crkve Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Komletincima počela je 1809. godine, a dovršena je 1912. godine kada je, uz veliko slavlje, blagoslovljena 25. travnja.