POLANČEC UZVRAĆA UDARAC

'Neka USKOK razgovara s Mesićem'

Damir Polančec

Damir Polančec

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Goran Mehkek

Nakon što je predsjednik Mesić prozvao bivšeg premijera Sanadera i nekadašnjeg potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva u slučaju prodaje naše najveće naftne kompanije Ine, oglasio se i prozvani Damir Polančec

'Ni jednu jedinu dionicu MOL-u nije prodala Vlada Ive Sanadera. To je predsjedniku Mesiću vrlo dobro poznato. Ja sam prvi tražio da se ugovor Ine i MOL-a objavi. Ako netko misli da je nešto u njemu neproporcionalno, neka mi kaže što. Ja mislim da je on dobar i da on Hrvatskoj jamči sigurnost da se s Inom bez Vlade ništa ne može događati', pojašnjava Polančec. Nadalje, pomalo ironično poručuje da Mesić ima pravo na svoje mišljenje. Istodobno, kaže da je spreman za razgovor s USKOK-om, kao i da se svi ugovori Ine i MOL-a objave.

'Bilo bi dobro da USKOK pozove predsjednika Mesića i da se on izjasni o svojoj ulozi u slučaju prodaje odmarališta Pirovac koje je Grad Koprivnica prodao njegovom rođaku. Bilo bi dobro da pojasni kako je došlo do zatvaranja vojarne u Koprivnici četiri godine prije nego je to bilo planirano. Bilo bi dobro da USKOK s Mesićem porazgovara o njegovoj ulozi u slučaju Badel i SMS. Već sam ranije dokazao da Mesić u ta dva slučaja nije govorio istinu. Ne bi bilo loše i da se predsjednik pred USKOK-om očituje i o nekim drugim slučajevima, o kojima ću ja govoriti kada za to dođe vrijeme', poručio je prilično revoltirano bivši potpredsjednik Vlade.

No, Polančec nije želio ostati nedorečen, pa je krenuo od početka. Podsjetio je da je Zakon o privatizaciji INA-e donesen u Saboru, na prijedlog Vlade 2002. godine, a da je postao valjan u onom trenutku kada ga je potpisao predsjednik Mesić. Prema tom Zakonu 25 posto plus jedna dionica INA-e prodana je mađarskom MOL-u u vrijeme koalicijske Vlade. Nakon toga, potpuno transparentno i po slovu zakona Vlada premijera Sanadera izvršila je prodaju 17 posti dionica putem inicijalne javne ponude. Oko sedam posto dionica prodano je zaposlenicima, a sedam posto je preneseno u Fond hrvatskih branitelja.

'Kada je 2003. godine koalicijska Vlada prodala 25 posto plus jednu dionicu, sročen je takozvani dioničarski ugovor između Vlade i MOL-a. U tom ugovoru važna su dva članka. Prvi govori da je, kada Hrvatska u vlasničkoj strukturi padne ispod 50 posto, nužno sklopiti novi ugovor. Drugi članak kaže da je Hrvatska imalo pravo veta na raspolaganju dionicama INA-e u vlasništvu MOL-a, pet dana od potpisa sporazuma. Taj rok istekao je u listopadu 2008. godine', temeljit je Polančec.

Upravo se zbog navedenih detalja morao sklopiti novi ugovor. U njemu, poručuje Polančec, nema ništa sporno, budući da je 'MOL okrupnio svoj vlasnički paket na transparentan način, putem dobrovoljne javne ponude, tijekom koje su MOL-u dionice, osim hrvatskih građana, prodali domaći i strani ulagači'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi