SLAVICA NAKON PRESUDE

'Neka mi se ispričaju oni koji su me blatili'

12.06.2009 u 08:36

Bionic
Reading

'Iznenađen sam odlukom suda. Naglašavam kako to za mene nije zadovoljstvo jer na Kornatu su poginuli moji prijatelji, poznanici, kolege', rekao je za Jutarnji list Dražen Slavica, bivši zapovjednik JVP-a Šibenik, dan nakon što je objavljeno da je Županijski sud u Šibeniku obustavio kazneni postupak protiv njega te je ustvrdio da nije kriv za smrt 12 vatrogasaca koje je na Kornatu 30. kolovoza 2007. usmrtila vatrena stihija

Slavica je istaknuo kako nakon svega što je prošao očekuje da mu se netko kompetentan u ovoj državi ispriča za sve što je rečeno i za sve postupke koji su prema njemu počinjeni.

Tročlano sudsko vijeće je zaključilo da propusti koji se nekadašnjem županijskom vatrogasnom zapovjedniku u optužnici stavljaju na teret nisu doveli do eruptivnog požara, koji je prema vještačenju uzrok smrti vatrogasaca.

Državno odvjetništvo je Slavicu optužilo da je na požarište poslao maloljetnike, ročnika, vatrogasce koji nisu bili obučeni ni opremljeni za gašenje požara te da nije poslao kanader na Kornate niti je pozvao pomoć kada je dobio informacije da na Kornatu ima poginulih i ranjenih.

Svi ti propusti, prema optužnici, prouzročili su smrt 12 vatrogasaca. No sud je zaključio da propusti nisu uzrok eruptivnog požar koji je usmrtio vatrogasce.

Takva odluka šibenskog Županijskog suda šokirala je obitelji i rodbinu poginulih vatrogasaca.

Njihove obitelji ne mogu vjerovati da za kornatsku tragediju, kako sada stvari stoje, neće odgovarati nitko.

'Žalosno je to, ali nisam ništa drugo ni očekivala. Ne znam je li Slavica uopće i trebao odgovarati. Osobno nemam više ni volje za to. Svaka bleka koja je došla na Kornat mogla je vidjeti da od toga nisu mogli poginuti. Nešto se dogodilo za što oni ne žele da mi saznamo. Zbog toga su i ostavili da svi poginu kako bi nam mogli prodati svoju priču i sa sebe skinuti odgovornost', kazala je za Jutarnji list Branka Ševerdija, majka poginulog Karla iz Vodica.

'To je užas i nova katastrofa. Jasno nam je da se tu ne radi o Slavici kao pojedincu. Mi moramo dalje živjeti. Glumimo pred djecom da je sve normalno, a svi znamo da nije', rekla je Živana Klarić, čiji je 34-godišnji suprug Dino, zapovjednik vatrogasaca, poginuo na Kornatu.

Jasna i Milivoj Lučić, čije je sin Josip kao civilni ročnik poginuo pod nerazjašnjenim okolnostima na Kornatu, tvrde da nije kriv samo Slavica.

'Već dvije godine ponavljamo isto. Svi se drže eruptivnog požara da nitko ne bude kriv i da se na sudu ne bi rasvijetlilo tko bi sve morao odgovarati', istaknula je Jasna Lučić.

I doista, odluka Županijskog suda u Šibeniku nije utvrdila tko je odgovoran za propuste koji su eventualno počinjeni.

Tko je kriv što su u helikopter ukrcani maloljetnici i ročni vojnik?

• Njima prema zakonu nije mjesto na požarištu i trebalo bi utvrditi tko ih je zaposlio i dozvolio im da rade.

Vatrogasci nisu bili obučeni za desant

•Jedan dio vatrogasaca koji je upućen na Kornate nije znao postupak ni procedure iskakanja iz helikoptera.

Pozivanje kanadera

• S obzirom na okolnosti i požar koji je buknuo kod Vodica te informacije koje su dolazile s Kornata, upitno je bi li kanader mogao spriječiti katastrofu na Kornatima.

Poziv u pomoć i poziv Centru 112

• Istragom nije utvrđeno tko je trebao zvati Centar 112 i jesu li nadležne službe nakon poziva u pomoć reagirale.