KRIZA SE PRODUBLJUJE

Neizvjesno kad ćemo dobiti ruski plin

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 13.01.2009 15:44
  • Objavljeno 13.01.2009 u 15:38
PLINOVOD

PLINOVOD

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Hrvatska ni nadalje ne dobiva plin iz Rusije, no, uvjeti u plinskom transportnom sustavu su stabilni i opskrba zaštićenih kupaca je nesmetana, doznaje se poslijepodne u Plinacru

Iz Plinacra ističu kako su i dalje na snazi mjere 5. i 6. stupnja obustave opskrbe prirodnim plinom nezaštićenih kupaca, te ponavljaju apel za štednjom, odgovornim ponašanjem i dosljednom primjenom propisanih mjera kako bi se i ubuduće osigurala nesmetana opskrba plinom zaštićenih kupaca.

Iz Plinacra ponavljaju kako, prema informacijama dispečerskih centara austrijskog OMV-a i slovenskog Geoplin Plinovoda, i dalje ne raspolažu najavama koje bi ukazivale na promjenu stanja ulaza plina iz Rusije u transportni sustav Hrvatske, a što znači da je on još uvijek potpuno obustavljen.

Hrvatska plin iz Rusije ne dobiva osmi dan. Za sada je, s obzirom i na jutrošnji Gazpromov početak isporuke plina, ali nedugo nakon toga i informaciju ruske tvrtke da Ukrajina blokira isporuku tog plina prema Europi, što je službeni Kijev i priznao, neizvjesno i kada bi se mogla ponovno uspostaviti dobava ruskog plina.

Za sada nismo zaprimili nikakvu informaciju dispečerskog centra austrijskog operatora o bilo kakvim količinama plina iz Rusije, izjavila je danas direktorica Sektora tehnološkog upravljanja Plinacra Ivana Marković.

Objasnila je da Hrvatska u pravilu plin dobiva zajedno sa zemljama srednje Europe te da se kad počne normalizacija uvoza ruskog plina za Austriju, Italiju, Sloveniju može očekivati i postupna normalizacija uvoza ruskog plina i u Hrvatskoj.

'Za sada takvih informacija nemamo', izjavila je Marković, ponavljajući da će se tek u trenutku kada hrvatski operator dobije obavijest dispečera austrijskog i slovenskog operatora o količinama ruskog plina moći reći kada bi Hrvatska mogla dobiti taj plin.

Ni slovenski Geoplin, prema pisanju slovenskih medija, još nema nikakvih najava kada bi ruski partner ponovno počeo isporuku plina Sloveniji.

Rusija i Ukrajina i danas su nastavile s međusobnim optuživanjima u vezi s najnovijim prekidom isporuke plina zbog čega će europski potrošači još neko vrijeme morati čekati na taj energent.

Ruski energetski div u utorak je optužio Ukrajinu da blokira plin za Europu, a službeni Kijev to je i priznao, kao razlog navodeći 'neprihvatljive uvjete tranzita' koje je nametnuo Gazprom.

Europska komisija izvijestila je pak da je dotok plina prema Europskoj uniji iz Rusije preko Ukrajine vrlo slab ili nikakav, ali da za sada na želi optuživati ni jednu stranu za nepoštivanje dogovora.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso danas je razgovarao i s ruskim premijerom Vladimirom Putinom i izrazio mu razočaranje što za sada nijedna država članica EU-a nije dobila plin iz Rusije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi