ŠUICA U EUROPARLAMENTU

'Neispavano stanovništvo i vojska jedva odolijevaju bujici'

25.02.2014 u 10:54

Bionic
Reading

Nakon što je tražila pomoć Europske komisije za ledom opustošeni Gorski kotar i poplavljena naselja, zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica obratila se Parlamentu na plenarnoj sjednici te ukazala na razmjere katastrofe uzrokovane poplavama u Hrvatskoj tražeći brzu reakciju institucija EU-a

'I dok mi ovdje sjedimo, u ovom trenutku tisuće kuća u Hrvatskoj plivaju pod vodom, a vojska i neispavano stanovništvo vlastitim snagama brane domove i ovu noć. Stoga očekujem promptnu reakciju i financijsku pomoć EU-a putem Vlade Republike Hrvatske ne samo pri sanaciji nastale štete, nego i prevencije izgradnjom sustava za odvodnjavanje kako bismo u budućnosti izbjegli neželjene posljedice', naglasila je Šuica.

Dubravka Šuica u Europskom parlamentu o poplavama

Zastupnica Šuica upozorila je da poplave koje su zahvatile Zagrebačku, Sisačko-moslavačku, Karlovačku i Ličko-senjsku županiju nisu jedina prirodna katastrofa koja je zahvatila Hrvatsku u kratkom razdoblju, jer su u Gorskom kotaru led i niske temperature prouzročile štete na elektromreži, obiteljskim nasadima i šumama za čiju obnovu će biti potrebna desetljeća. Dubravka Šuica zbog toga je poručila: 'Agonija tu tek počinje, jer su otapanje snijega i obilne kiše uzrokovale poplave i materijalne štete koje iznose više stotina milijuna kuna, a na tim je područjima proglašena elementarna nepogoda. Iako se od Vlade Republike Hrvatske može čuti da je jeftinije iseliti ljude iz tih područja nego sanirati sve i sagraditi adekvatnu zaštitu, smatram da se mudrom alokacijom iz relevantnih fondova može osigurati budućnost ugroženih dijelova Lijepe Naše', zaključila je Dubravka Šuica.