ŽENE NA RUBU

Nedostaje više od 700 mjesta u 'sigurnim kućama'

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 18.11.2010 22:12
  • Objavljeno 18.11.2010 u 22:07
nasilje obitelj djevojčica tinejđer

nasilje obitelj djevojčica tinejđer

Izvor: Corbis / Autor: Susanne Borges/A.B./Corbis

U skloništima za žene žrtve nasilja, u tzv. sigurnim kućama, danas ima ukupno 342 mjesta, a da bi zadovoljili preporuke Vijeća Europe i europske standarde, potrebno je osigurati dvaput više, odnosno još 712 mjesta, a uz jedan postojeći Centar za žrtve seksualnog nasilja, bilo bi potrebno otvoriti još 10, izvijestila je večeras Maja Mamula iz udruge 'Ženska soba-Centar za seksualna prava'

To su podaci iz istraživanja koje je 'Ženska soba', u suradnji s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva, provela od travnja do srpnja ove godine u 32 organizacije civilnog društva koje pružaju pomoć i podršku ženama žrtvama nasilja kako bi se utvrdila njihova dostupnost te područje i oblik rada.

Mamula je izrazila zabrinutost što u manjim mjestima, i to samo u Pakracu, Dalju i Tenji, postoji tek jedna takva organizacija, dok ih na selu uopće nema. Ondje gdje postoje, u njima su najčešće zaposlene od jedne do tri osobe, a rad u njima često je i volonterski (ove je godine radilo 360 volontera) ili se oslanja na vanjske suradnike.

Većina organizacija, kako navodi, radi sa žrtvama dulje od 10 godina, a najviše ih radi mjesečno sa šest do 20 žrtava, no zabrinjava što 19 posto organizacija radi sa 21 do 50 žrtava, a još njih 19 posto s više od 50 žrtava mjesečno. U radu se, kaže Mamula, najčešće susreću s obiteljskim nasiljem, dok svega 19 posto organizacija radi isključivo sa ženama žrtvama seksualnog nasilja, a samo dvije sa žrtvama trgovanja.

Saborska zastupnica SDP-a i predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Gordana Sobol je navela kako su organizacije civilnog društva često bile jedine koje su ukazivale na problematiku nasilja nad ženama pa su zbog toga najviše i zaslužne za podizanje razine društvene svijesti o važnosti i potrebi prevencije, sprečavanja i kažnjavanja takvog oblika nasilja. Nevladine udruge pozvala je i da sudjeluju u izradi nove zakonske regulative te Nacionalne strategije za suzbijanje nasilja protiv žena.

Na predstavljanju rezultata istraživanja bile su i stručna savjetnica iz Ureda za udruge RH Andrea Smajlović i predstavnica Savjeta za razvoj civilnog društva i udruge B.a.b.e. Suzana Kunac koje su naglasile potrebu izdašnijeg financiranja udruga koje pružaju pomoć i podršku ženama žrtvama nasilja te međusobne suradnje svih nadležnih institucija.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi