kontroverzna ideja

Necijepljeni bi mogli plaćati troškove liječenja u Australiji

23.12.2021 u 17:59

Bionic
Reading

Odgovorni u državi Novi Južni Wales u Australiji predložili su da oni koji nisu primili cjepivo protiv covida sami plaćaju troškove bolničkog liječenja. Mnogi političari i liječnici su protiv ovog prijedloga i tvrde da zdravstvena skrb u Australiji mora svakome biti dostupna.

Ipak, dužnosnici Novog Južnog Walesa smatraju da su necijepljeni pacijenti neodgovorni i da predstavljaju veliki trošak za porezne obveznike. Zato predlažu da sami plate svoje liječenje.

"U zdravstvenom sustavu već morate liječiti necijepljene koji su tu zato što su neodgovorni, i cijepljene, kojima je istinski potrebna zdravstvena skrb", rekao je ministar iz Novog Južnog Walesa David Elliott.

Članovi australske federalne vlade su ipak skeptični prema ovom prijedlogu. Australska medicinska udruga je objavila je da je prijedlog "neetičan", a možda nije ni u skladu sa zakonom. Predsjednica australskog Royal Australian Collegea Karen Price kaže da će ovaj prijedlog pogoditi siromašnije ili manje obrazovane zajednice.

"Među necijepljenima je i veliki broj onih koji su nedovoljno informirani ili nemaju pristup cjepivima, i s te strane ne bi bilo etički primijeniti ovakav princip".

U Australiji je potpuno cijepljeno 90 posto onih kojima su cjepiva dostupna.

U Novom Južnom Walesu registrirano je 5.715 novozaraženih u jednom danu, što je rekord u Australiji od početka pandemije.

  • +7
Koronavirus u Australiji Izvor: EPA / Autor: BIANCA DE MARCHI

Zapadna Australija je prva koja je uvela obavezno cijepljenje za određene grupe stanovništva.

Za putovanje između država obavezan je negativan test.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ