BELJAK TVRDI

'Nećemo s HDZ-om, ostajemo uz SDP i u oporbi'

13.09.2016 u 14:16

Bionic
Reading

Iako se HSS u nekim kombinacijama spominje kao mogući partner HDZ-a prilikom formiranja vlasti ako propadnu dogovori s Mostom, predsjednik HSS-a Krešo Beljak odbacuje takvu mogućnost. 'Čestitao sam HDZ-u na izbornoj pobjedi i želim im da što prije uspostave stabilnu hrvatsku Vladu koja neće imati problema kakvih je imala zadnjih deset mjeseci, a HSS će djelovati u Hrvatskom saboru kao konstruktivna opozicijska stranka', poručio je Beljak, komentirajući spekulacije o mogućoj novoj promjeni strane

Međutim, u HSS-u je bilo dosta otpora zbog koalicije sa SDP-om, tako da je bivši predsjednik Branko Hrg izašao iz stranke i na listi HDZ-a kao neovisni kandidat ušao u Sabor. HSS-ov koprivničko-križevački župan Darko Koren u utorak se otvoreno suprotstavio predsjedniku stranke, ustvrdivši da je Beljakov put na izborima bio pogrešan. Putem kojim je krenuo HSS nije bila zadovoljna ni europarlamentarka HSS-a Marijana Petir te se distancirala od novoga vodstva stranke, stoga se s pravom možemo upitati hoće li Beljak moći kontrolirati zastupnike HSS-a u Saboru da se ne odmetnu prema HDZ-u.

'Svi pravi HSS-ovci su sretni zbog toga što se stranka vratila na scenu, a svima koji su se borili za fotelje i koji smatraju politiku isključivo borbom za vlašću, što isto tako znači za fotelje, nije mjesto u HSS-u', kaže nam Beljak, tvrdeći da se radi o manjini. Objašnjava da je HSS prvi put nakon 10 godina porastao što se tiče broja glasova.

'Sad se očito vraćamo i putem broja saborskih zastupnika i financijski, što nam je bilo najveće opterećenje jer nemamo nikakvih tajnih fondova, nego se legalno financiramo preko broja saborskih zastupnika i uskoro ćemo se i organizacijski početi dizati te ćemo razvijati svoje političke ideje i vizije kao oporbena stranka', tvrdi Beljak.

Naglašava da nije zabrinut i da ne postoji mogućnost nekakvog raskola. 'Bilo je opstrukcija nekih visokih dužnosnika, ali to je bio dio igre. Neki nisu bili zadovoljni, neki su otvoreno radili protiv stranke, ali nisu uspjeli. Stranka je jača nego prije u svakom pogledu, tako da smo mi pobjednici izbora, uz Živi zid. Narasli smo s jednoga na pet zastupnika', navodi predsjednik HSS-a.

Beljak kaže da, unatoč odlasku u oporbu, ne planira razvrgnuti koaliciju sa SDP-om. 'Prije svega smo ljudi, a činjenica je, htjeli mi to ili ne htjeli priznati, da nam je SDP puno pomogao i da nam je dao priliku da se profiliramo kroz Narodnu koaliciju te ostajemo uz SDP bez obzira na sve. Oni su naš koalicijski partner', zaključio je predsjednik HSS-a.