DAČIĆEVO UPOZORENJE

'Nećemo dozvoliti novu Oluju na Kosovu!'

23.10.2011 u 11:00

Bionic
Reading

Ivica Dačić, dopredsjednik srbijanske vlade i ministar unutarnjih poslova, izjavio je da, ukoliko 'Albanci silom napadnu sjever Kosova, Srbija mora odgovoriti'

'Na silu se ne može odgovoriti okretanjem drugog obraza! Dakle, ako Thaci krene u ofenzivu na Srbe, sigurno nećemo skrštenih ruku gledati kosovsku 'Oluju', ali je najbolje da Beograd i Priština što prije, uz posredovanje međunarodne zajednice, dođu do rješenja, a jedino pravo rješenje je ono koje je trajno, samim tim i pravedno, a to je razgraničenje', rekao je Dačić u intervjuu beogradskom dnevniku Alo! i pojasnio da razgraničenje znači 'da svako dobije svoje' i 'utvrđivanje nove linije'.

'Ova zadnja događanja traže određenu vrstu suzdržanosti od svih na terenu. Možda danas neki zahtjevi Srba nisu realni, ali ono što je sigurno - nerealno je da će Srbi ostati živjeti na neovisnom Kosovu. Zato je dobro to što međunarodna zajednica razgovara i pregovara sa Srbima. Isto tako, nisam siguran da svi čimbenici u međunarodnoj zajednici žele mirno rješenje', kaže Dačić dodajući da je pripadnik 'čvršće linije' kad je u pitanju Kosovo.

Više puta je, tvrdi, predlagao da se na Kosovo rasporedi do tisuću srpskih vojnika i policajaca, ali međunarodna zajednica ne želi razgovarati o tome. 'Ja to svaki put spomenem i uvijek naiđem na osudu da to nije realno!', požalio se Dačić.

Dačić drži da, ukoliko 'Albanci silom napadnu sjever Kosova, Srbija mora odgovoriti'.

'Na svaki način, poglavito politički i diplomatski, ali ako je jezik drukčiji, mora postojati ravnoteža straha. Ako mi kažemo da nećemo intervenirati, to znači da je Thaciju sve dozvoljeno', poručio je Dačić.