'THE BROWN FORUM'

Nebo je granica američkim investicijama u RH

07.03.2011 u 13:57

Bionic
Reading

Plimni val američkih investicija mogao bi uskoro zahvatiti Hrvatsku i zemlje u regiji. Prvi korak u tom smjeru dolazak je više desetaka američkih gospodarstvenika u Dubrovnik, gdje će se od 4. do 6. travnja održati konferencija pod nazivom 'The Brown Forum: U.S. & Southeast European Trade and Investment'

Nastavak misije R. Browna

Konferencija 'The Brown Forum: U.S. & Southeast European Trade andInvestment' održava se pod pokroviteljstvom predsjednika Ive Josipovića,a ideja vodilja suorganizatora – američke i hrvatske vlade, Uredapredsjednika i Hrvatske udruge poslodavaca – nastavak je misije iobilježavanje 15. godišnjice smrti američkog ministra trgovine RonaBrowna i članova njegove delegacije, poginulih u zrakoplovnoj nesrećikraj Dubrovnika 1996. godine.

Sudjelovanje na konferenciji dosad su, među ostalima, potvrdili izvršni direktor AIG-a Robert Benmosche, suosnivač Monitor Grupe Joseph Fuller i zamjenica ministra trgovine SAD-a Michelle O’Neill. Među 22 američke tvrtke koje su do danas registrirale svoj dolazak nalaze se City Group Bechtel IBM i Motorola, a pokrivena su mnoga područja poslovanja, uključujući poljoprivredu, građevinu, IT, farmaceutiku, turizam, trgovinu, prijevoz i dr. Na listi lokalnih sudionika zasad je potvrđeno 13 tvrtki iz Hrvatske te 15 iz regije, no očekuje se da će ta brojka u konačnici značajno narasti.

Romana Vlahutin, zamjenica savjetnika predsjednika Republike za vanjsku politiku u jugoistočnoj Europi, navodi da je konferencija, između ostalog, organizirana na tragu razgovora hrvatskog predsjednika Ive Josipovića i bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona, koji su složni da se ovaj dio Europe vrati u zonu interesa američkog kapitala. Dosad su te investicije uglavnom bile individualne i sporadične, a privlačenje investitora sada je moguće i na temelju nove političke klime, povećane sigurnosti ulaganja i skorog članstva u EU. Osim toga, dodala je Vlahutin, zemlje u regiji shvatile su da je potrebno stvoriti sinergiju mladih tržišta, kako bi pojedinačno, ali i kroz zajedničke projekte privukle ulagače.

Mario Nobilo, državni tajnik za politička pitanja MVPEI-a, pozdravlja vrijeme održavanja konferencije. Usporedo s očekivanim završetkom pregovora s EU, raste i interes investitora iz različitih zemalja koji se žele pozicionirati na vrijeme. Nobilo poručuje da su u pripremi nekoliko velikih infrastrukturnih projekata, ulaganja u turizam i greenfield investicije. Istovremeno, Hrvatska ulaskom u EU ne želi stvoriti barijeru prema susjedima te je upravo regionalno okrupnjavanje bit 'The Brown Foruma', gdje MVPEI očekuje velik odaziv država iz regije.

Hoyt Yee, zamjenik američkog veleposlanika u Hrvatskoj, naglašava da je cilj konferencije promocija mira i prosperiteta u regiji te će veleposlanstvo pozvati poslovne ljude iz SAD-a na nova ulaganja. Na konferenciji će se otvoriti i diskusija o problemima koji koče veće investicije te o mogućim rješenjima. Uz napomenu da sadašnje poslovanje tvrtki poput Microsofta, IBM-a i Bechtela znači da interes za regiju već postoji, Hoyt poručuje da ulagači sada žele vidjeti i napore u predlaganju rješenja za postojeće probleme, među kojima su komplicirane administrativne procedure i trgovački sporovi.

Robert Markt, državni tajnik Ministarstva gospodarstva, istaknuo je da je održavanje ovakve konferencije značajan input ulaganjima i pokretanju investicijskog ciklusa te će predstavnici Ministarstva biti u Dubrovniku sa svim relevantnim informacijama. Dodao je i da je Hrvatska premala da bi privukla velika globalna ulaganja – za to je potrebna cijela regija.

Bernard Jakelić, zamjenik glavnog direktora HUP-a, naglašava da su Hrvatskoj nasušno potrebne investicije, a upravo privatni investitori predstavljaju snagu koja može riješiti dio gospodarske krize u Hrvatskoj. 'Ekonomija poput SAD-a ima snažan interes i potencijal koji nam je potreban', rekao je Jakelić, naglašavajući da je prekogranična suradnja na niskoj razini, a mogući investitori mogu spojiti kockice tog razbijenog mozaika. Odgovarajući na pitanje o možebitnim procjenama sveukupnog iznosa koji bi mogao biti rezultat konferencije, Jakelić napominje da cifru uvjetuje kvaliteta ponuđenih projekata, ali s obzirom na veličinu i snagu tvrtki koje dolaze – samo nebo je granica.