AMERIČKI VELEPOSLANIK U SPLITU

'Ne znam ništa o privatizaciji brodogradilišta'

22.09.2009 u 17:48

Bionic
Reading

Visoki diplomatski gost, susreo se u utorak u zgradi Banovine s gradonačelnikom Splita Željkom Kerumom, županom Antom Sanaderom i posjetio brodogradilište Brodosplit. Na kratkoj tiskovnoj konferenciji, James Foley negirao je povezanost svog posjeta Brodosplitu s najavama eventualnog američkog investiranja u splitski škver, izjavivši kako uopće nije upoznat s takvim planovima

Također, James Foley odbio je komentirati mogućnost korištenja ratne luke Lora za potrebe NATO-pakta te eventualno prelociranje sustava američkog radarskog štita iz Poljske i Češke u Hrvatsku. Može se sa sigurnošću zaključiti da je James Foley bio diplomatski suzdržan, imajući u vidu činjenicu da on zapravo jako dobro poznaje situaciju u regiji. Foley je početkom devedesetih bio savjetnik Državnog sekretara Lawrencea Eagleburgera, koji je isto tako dobro bio informiran, ali popustljiv u odnosu na Slobodanu Miloševiću i njegovu politiku. Na sreću, SAD je ubrzo napustio takvu politiku.

Splitski gradonačelnik Željko Kerum na tiskovnoj je konferenciji izustio tek jednu kratku protokolarnu rečenicu dobrodošlice svom gostu te pobjegao od novinara, ostavivši prisutnim izvjestiteljima tek svog zamjenika Juru Šundova. Većina se pitanja naravno odnosila na Kerumovo skandalozno gostovanje i razgovor u televizijskoj emisiji 'Nedjeljom u 2' s voditeljem Aleksandrom Stankovićem.

Foley: Ne znam ništa o privatizaciji brodogradilišta

'Prvi put sam, kao ambasador, izvan Zagreba i drago mi je da sam stigao baš u Split, prepun prirodnih ljepota, velikih ekonomskih potencijala, jakog sveučilišta i susretljivih ljudi. Nadam se kako će američka Vlada i investitori pomoći vašu tranziciju. Neposredni povod mojem dolasku jest međunarodna vojna vježba Jackal Stone koja se ovih dana održava u Hrvatskoj, a u kojoj, među ukupno deset zemalja, učestvuju američki i hrvatski vojnici', izjavio je u splitskoj Banovini, novi američki veleposlanik u Hrvatskoj, mr. James B. Foley.