STAZIĆ BRANI PREMIJERA

'Ne znam kako je to drugačije Milanović trebao smijeniti Linića'

07.05.2014 u 11:58

Bionic
Reading

Ni dan nakon što je premijer Zoran Milanović smijenio ministra financija Slavka Linića ne stišavaju se reakcije. Dok riječki SDP protestira zbog načina na koji je došlo do smjene, u obranu Milanovića stao je SDP-ov potpredsjednik Sabora Nenad Stazić. S druge strane, predsjednik Sabora i predsjednik SDP-ovog Glavnog odbora Josip Leko o svemu uopće ne želi razgovarati putem medija

Već sljedeći tjedan na početku nove sjednice Sabora u dnevni red trebao bi se uvrstiti prijedlog za imenovanje novog ministra financija Borisa Lalovca. O njegovom imenovanju, podsjetimo, neće se raspravljati na saborskom plenumu, već samo na matičnom Odboru za financije, a svi zastupnici dobit će samo priliku glasati za ili protiv imenovanja.

O samom razrješenju Slavka Linića Sabor ne raspravlja niti glasa, no za očekivati je da će se njegovo ime itekako spominjati u raspravi o imenovanju Lalovca. Zasada još uvijek nije potvrđeno da će se Linić nakon razrješenja vratiti u saborske klupe, no to je ipak najizgledniji scenarij. Sve će biti poznato u sljedećih osam dana, koliko traje rok za ponovno aktiviranje mandata, koji je Linić zamrznuo kada je postao ministar. Podsjetimo, Linića u Saboru trenutno zamjenjuje SDP-ov Josip Benčić.

Da će do potvrđivanja novog ministra doći sljedeći tjedan, očekuje i predsjednik Sabora Josip Leko, no danas nije pretjerano htio komentirati Linićev odlazak.

'Sve što mislim o tome rekao sam jučer, a danas ćemo na sjednici Predsjedništva SDP-a razgovarati o unutrašnjopolitičkim stvarima same stranke', kazao je Leko.

Naime Leko smatra da se o slučaju Linić prvenstveno treba razgovarati u stranci, a ne preko medija, što je dao do znanja kada su ga novinari upozorili da se stječe dojam da je premijer Milanović smijenio Linića putem medija.

'Imate pravo ocjenjivati i izvan sjednica tijela stranke, a ja ću to zadržati za tijela stranke', rekao je Leko.

Što se pak tiče sjednice Predsjedništva SDP-a, unatoč reakcijama iz riječkog ogranka, Leko ne očekuje da će ona biti napeta. 'Mislim da smo razumni ljudi i da ćemo porazgovarati o argumentima i ocjenama', rekao je Leko.

I dok Leko diplomatski javno ne želi govoriti o slučaju Linić, u obranu Milanovića stao je SDP-ov Nenad Stazić, očito ne vidjevši ništa krivo u načinu na koji je Linić smijenjen s mjesta ministra financija.

'Nije uzdrmana koalicija, nije uzdrman ni SDP. Pravo je premijera da bira svoje suradnike. Sve drugo ne bi bilo normalno. Premijer ima svoje razloge i o tim razlozima svatko od nas može imati svoje mišljenje, ali on ima ustavno pravo i obvezu voditi Vladu i mora je voditi prema vlastitom nahođenju', kazao je Stazić.

Iako je dojam da je Milanović smijenio ministra preko medija, Stazić se s time ne slaže. 'Ministar Linić nije smijenjen preko medija, ministar Linić je smijenjen odlukom premijera', kazao je Stazić.

Novinari su ga upitali je li on osobno zadovoljan načinom na koji se smjena odigrala. 'Kako to mislite - kojim načinom? Način je bio taj da je premijer sazvao konferenciju za novinare i obavijestio javnost da je donio odluku o smjeni ministra. Ne znam koji bi drugi način trebao biti. Ne znam po kojem drugom modelu bi to trebalo biti', kazao je Stazić.

Upitan bi li možda bilo bolje da je Milanović svoju odluku prvo podijelio s Predsjedništvom SDP-a, Stazić je kazao: 'Gledajte, Vladu ne vodi Predsjedništvo SDP-a, Vladu vodi premijer. Brkate stvari. Vladu ne vodi kolektivno tijelo. Nemojmo brkati stranačke funkcije i državne funkcije. Vladu vodi premijer i on odlučuje o kadrovskim rješenjima. Hoće li se pritom s nekim konzultirati, to je unutarstranačka stvar. To je pitanje njegovog odnosa kao predsjednika stranke sa svojim kolegama. O tome će oni danas raspraviti na Predsjedništvu', zaključio je Stazić.
330919,330906,330881,330803