ZORAN MILANOVIĆ

'Ne znam hoćemo li ikada znati zašto se raspao nasip'

30.07.2014 u 10:22

Bionic
Reading

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Izvješće o provedbi mjera od poplava i sanacije terena u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Premijer Zoran Milanović ponovio je da još uvijek ne znaju zašto se dogodila tragedija i zašto je popustio nasip u Rajevom Selu

Sve mjere koje Vlada poduzima za sanaciju kuća i infrastrukture u tri poplavljene općine ne bi bile danas potrebne, rekao je Zoran Milanović, da se nasip u Rajevom Selu nije raspao prilikom poplava.

'Još nemamo odgovor na pitanje zašto je pukao nasip. Novi nasip se raspao i ne znam hoćemo li ikada dobiti odgovor na pitanje zašto se to dogodilo', ustvrdio je premijer na sjednici.

Zamjenik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković predstavio je Izvješće o provedbi mjera obrane od poplava u kojemu se navodi da su poplave ostavile štetu od 1,2 milijarde kuna na privatnim kućama. Devastacija poljoprivrednih površina procjenjuje se na 55 milijuna kuna, šteta na 19 zgrada javne uprave iznosi osam milijuna kuna, a na infrastrukturi više od 220 milijuna kuna.

S poplavljenih područja evakuirana je 8.951 osoba, a poginule su dvije osobe.Evakuirano je više od 9.000 životinja, a uginulo ih je 11.494 te su, kaže Tonković, neškodljivo uklonjene. Nakon uključenja spasilačkih ekipa na terenu više nije bilo stradalih, a nisu se širile ni zarazne bolesti, navodi se u Izvješću.

Troškovi prehrane i osnovnih potreba evakuiranih građana iznose više od 13 milijuna kuna, a ta brojka raste svakim danom. Od 7.402 oštećene građevine opasnima su proglašene 624 zgrade. 'Sanacija terena je u tijeku i nije moguće točno procijeniti ukupne troškove', rekao je Tonković.

Tonković je istaknuo potrebu unapređenja sustava obrane od poplava i sustava spašavanja u slučajevima ovakvo velikih i rizičnih katastrofa. 'Na obrani od poplava bili su prisutni značajni kapaciteti Hrvatskih voda, civilne zaštite, javnog zdravstva, Hrvatskog crvenog križa, Hrvatske gorske službe spašavanja, komunalne tvrtke, civilna zaštita, policija, oružane snage, volonteri...', rekao je Tonković i pohvalio sve službe.

'Promijenjene su sudbine svih građana, ali reakcijom Vlade i sustava obrane od poplave, građana i volontera učinilo se najracionalnije što se moglo u zadanim okolnostima', zaključio je Tonković.