INICIJATIVA ZA MARJAN

Ne zidajte koalicije na Marjanu!

29.11.2011 u 18:13

Bionic
Reading

U predizbornom trenutku građanska udruga Inicijativa za Marjan javnosti je poslala priopćenje u kojem izražava veliku zabrinutost zbog šutnje odgovornih u Županiji po pitanju zaštite Marjana. Dodatnu zabrinutost izaziva i činjenica da se nedefinirani stav Županije lako može dovesti u vezi s aktualnim političkim savezom HDZ-a i HGS-a u Splitu, pa Inicijativa poručuje novim koalicijskim partnerima: 'Ne zidajte koalicije na Marjanu!'

U priopćenju se dalje navodi da su pred pola godine predstavnici Inicijative za Marjan potpisali su Sporazum sa Županijom o suradnji na izradi Prostornog plana područja posebnih obilježja (PPPPO-a) za Park šumu Marjan.

'Od tada smo se na radnim sastancima naslušali raznovrsnih i proturječnih interpretacija od službenika i čelnika Županije. Najsmionijim držimo tumačenje Nike Mrčića, ravnatelja županijskog Zavoda za prostorno uređenje, koji vodi izradu PPPPO-a. Na jednom sastanku je gospodin ravnatelj utvrdio da se na Prvoj vodi može graditi prije donošenja PPPPO-a, na osnovu GUP-a, i to prema Zakonu o postupanju i uvjetima gradnje radi poticanja ulaganja. Pritom mu nije smetalo što u dotičnom Zakonu (Članak 1, stavak drugi) piše da se on ne odnosi na zaštičena područja prirode, a što Park šuma Marjan, dakako, jest', kaže se u priopćenju.

Ali, unatoč svim nastojanjima, u Inicijativi tvrde da jednu stvar nikako nisu uspjeli doznati - koji je službeni stav Županije oko zaštite Marjana. Županija je imala obilje vremena da zauzme stav, budući da je još 2003. u svom Prostornom planu odredila izradu PPPPO-a za Marjan. Dapače, Županija je pred godinu dana donijela Odluku o izradi PPPPO-a, u kojoj su navedene njene službe kao tijela koja trebaju dati zahtjeve u postupku izrade toga plana. Međutim, na traženje Inicijative, usmeno i pismeno, da doznamo kakvi su Županijini prijedlozi, dočekuje ih šutnja ili pak mlaki i nejasni odgovori.

'S druge strane, Županijin partner u izradi PPPPO-a, Grad Split, neposredno nakon donošenja Odluke o izradi tog dokumenta vrlo jasno je pokazao, provodeći natječaj za Prvu vodu, da se sadašnja vlast ne libi uzurpirati pozicije moći za stjecanje privatnih interesa. Šutnja županije prilikom izrade PPPPO-a može se shvatiti kao vjetar u leđa ostvarenju takvih ambicija gradonačelnika i njegove svojte, koje će se sigurno pokušati upisati u PPPPO, budući je nadležno Ministarstvo u medijima dalo do znanja da se na Marjanu ne može graditi bez tog dokumenta', pojašnjava Inicijativa za Marjan.

U Inicijativi zaključuju da je osobito sumnjiva šutnja Županije sada, kad su HDZ i HGS udruženi u koaliciju, ne samo u županijskoj Skupštini, već i u jurišu na saborske fotelje. 'Budući da nam dosadašnje ponašanje Županije ionako djeluje kao politikantstvo, možemo jednima i drugima samo poručiti: Ne zidajte koalicije na Marjanu!' zaključak je priopćenja za javnost koje u ime Inicijative za Marjan potpisuje Duška Boban.