STOŽER ZA VUKOVAR KOD LEKE

'Ne želimo da se u Vukovaru izvodi srbijanska himna'

26.04.2013 u 11:39

Bionic
Reading

Predstavnici Stožera za obranu Vukovara predali su jutros predsjedniku Sabora Josipu Leki zahtjev u kojem traže da se Vukovar proglasi gradom posebnog pijeteta te da se izuzme od uvođenja dvojezičnosti

'Tražimo da se Vukovar proglasi mjestom posebnog pijeteta za sve građane Hrvatske u zemlji i svijetu, u kojem bi vrijedili posebni standardi ponašanja. Nadamo se da će to biti šire društveno prihvatljivo, s obzirom na stradanje Vukovara, i da bi se na taj način ostvarilo i nekakvo poštovanje te počast', kazao je predstavnik Stožera Vlado Iljkić

U javnosti je već poznat zahtjev Stožera da se Vukovar izuzme od uvođenja dvojezičnosti, i to, kazali su predstavnici Stožera, cijeli grad, a ne samo pojedini dijelovi.

'Bez namjere da nekog prikratimo za bilo kakvo pravo, pa ni srpsku etničku zajednicu, smatramo da je uvođenje simbola stradanja na ulice Vukovara još prerano upravo zbog onih koji imaju osobno iskustvo stradanja i žive u Vukovaru', kazao je Iljkić.

Zahtjev za neuvođenjem dvojezičnosti već je odavno poznat, no Stožer za obranu Vukovara ima i druge zahtjeve. Tako 'zbog zlouporaba koje su se dogodile u ratu i onih koje su se dogodile u miru, a i onih koje se danas događaju u Vukovaru' Stožer traži da se u dogledno vrijeme ni u kakvim prigodama ne izvodi himna Republike Srbije, da se vrati polaganje prisege za one koji završavaju vojnu školu i da se ta prisega proširi i na one koji završavaju policijske škole, da polaznici osnovnih i srednjih škola imaju uobičajen sat povijesti te da se Ministarstvo hrvatskih branitelja preseli u Vukovar.

Predsjednik Sabora Josip Leko novinarima je potvrdio da je primio novu inicijativu, no nije pretjerano htio komentirati zahtjeve Stožera. 'Vukovarci su predali zahtjev sa svojim viđenjem kako se treba provoditi zakon o nacionalnim manjinama. Pisani zahtjev će se staviti u redovnu proceduru pa ćemo vidjeti', kazao je Leko.