MINISTARSTVO ZDRAVLJA

Ne zabranjuje se uporaba stevije i batata!

05.02.2013 u 16:00

Bionic
Reading

Ministarstvo zdravstva izdalo je priopćenje za javnost i u njemu demantiralo, kako navodi, neke neistinite napise u medijima. Ulaskom u EU, tvrde iz rečenog ministarstva, neće se, kako neki mediji pišu, zabraniti uporaba popularnih biljki stevije i slatkog krumpira batata, koje se inače koriste u prehrani kao alternativa bijelom šećeru. 'Isto tako, ničim nije dovedena u pitanje ni proizvodnja ovih dviju biljaka', stoji u priopćenju

Ministarstvo zdravlja trenutno je u postupku donošenja novog Pravilnika o dodacima prehrani, i to radi usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s propisima Europske unije. Noviteta ima, a među njima je tzv. negativna lista. U njoj su pobrojane sve biljne vrste koje se zabranjuju proizvoditi i upotrebljavati kao dodaci prehrani, ali stevija i batat nisu među njima.


Ministarstvo zdravlja provelo je po ovom pitanju javnu raspravu te Prijedlog pravilnika uputilo na suglasnost Ministarstvu poljoprivrede. Ono što možda dovodi do zabune je činjenica da je list stevije u Europi proglašen 'novom hranom', a budući da do sada njena uporaba u prehrani nije bila tradicionalna, prije stavljanja na tržište mora proći registraciju i odobriti se posebnom, zakonski propisanom procedurom. U svom prirodnom obliku, list stevije, zasad, tu proceduru nije prošao, ali steviol glikozid, kao sastojak stevije, jest i odobren je za stavljanje na tržište kao sladilo.

Kod batata je problem to što korištenje izoliranih aktivnih tvari, koje sadrži gomolj biljke, nije dovoljno istraženo za primjenu u dodacima prehrani. Sam gomolj, pak, može se koristiti kao hrana u svakodnevnoj prehrani.

Dodaci prehrani su, inače, koncentrirani izvor hranjivih sastojaka (npr. pojedinih vitamina, minerala, omega 3 masnih kiselina itd) koje uzimamo radi obogaćivanja prehrane i poboljšanja zdravlja, obično u obliku, tableta, kapsula i drugim oblicima sličnim lijekovima. Jednostavnim rječnikom rečeno, dodaci prehrani – između hrane i lijekova, regulirani su propisima o hrani, ali zbog sadržaja koncentriranih sastojaka imaju značajniji fiziološki učinak u odnosu na klasičnu hranu, te ih ne bi trebalo miješati s uobičajenom hranom i namirnicama, stoji u zaključku priopćenja.