BANDIĆEVA (ZA)POMAGANJA

'Ne vješajte ljude na galge bez presude'

30.11.2010 u 19:14

Bionic
Reading

Zastupnici u zagrebačkoj Gradskoj skupštini danas su prihvatili izvješće skupštinskog Povjerenstva za utvrđivanje činjenica u vezi s ispravcima dokumenata prostornog uređenja koje je utvrdilo 215 pojedinačnih točaka ispravaka u kojima su se protupravno mijenjali i dopunjavali dokumenti te ga uputila Državnom odvjetništvu i Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva

'Ispravci su se radili kao na traci uglavnom na uštrb zelenih površina i društvene namjene od 2005. do 2009. za što postoji gomila tragova', kazao je zastupnik SDP-a Tomislav Saucha i predsjednik povjerenstva. Ustvrdio je da je za to znao i zagrebački gradonačelnik, dok je njegova najbliža suradnica, skupštinska tajnica, dokumente potpisivala.

Navodeći kako se na sve to 'godinama žmirilo', rekao je da sada čekaju odgovor od Ministarstva kako to da u tri i pol godine nisu primjetili 51 ispravak.

'Nikad nije kasno da netko odgovara za svoje nepodopštine i svoj dio posla', kazao je gradonačelnik Milan Bandić navodeći kako je i on za to da "institucije pravne države rade svoj posao".

Član povjerenstva Jozo Radoš (HNS) je rekao kako mu se čini nevjerojatnim da je u 21. stoljeću i uz pomoć svih tehničkih pomagala pri usklađivanju urbanističkih planova dolazilo do pomicanja linija od 20 do 50 metara.

Tomislav Babić
(HDZ), također član povjerenstva, je ustvrdio kako mu se čini da su radili nečiji tuđi posao, Uskoka i policije koji tek sada počinju djelovati.

'Bez obzira kakve će biti pravne posljedice tog izvješća, smatram da će one donijeti još veći gubitak povjerenja građana u institucije i političare', ustvrdio je SDP-ov zastupnik Jurica Meić, ali i dodao kako ga smatra 'velikim uvodom u izglasavanje nepovjerenja gradonačelniku Bandiću'.

Na primjedbu HDZ-ove zastupnice Danire Bilić da ni Gradska skupština ne može biti amnestirana, Saucha je odgovorio da se ne radi o skupštinskoj odgovornosti već pojedinaca koji su 'iskoristili priliku'.

'Jedno je izglasano, a drugo objavljeno', dodala je i Morana Paliković-Gruden (HNS) rekavši kako 'nije spremna za takve protupravne izmjene dijeliti odgovornost' te je zatražila njihovu obustavu. Od, kaže, nezakonitih ispravaka, ogradila se i nezavisna zastupnica Tatjana Holjevac, kazavši da o tim ispravkama nije ništa znala. 'To smatram zloupotrebom i malverzacijom', dodala je.

HSS-ov zastupnik Stjepan Horvat ocijenio je pak da se želi stvoriti dojam da je za sve kriv jedan jedini čovjek, gradonačelnik Bandić, ali, kaže, to nije točno.

Nevodeći kako su otkrivene neke stvari koje ukazuju na mogući kriminal, nezavisni zastupnik Zvonko Maković je ustvrdio da neke stranke očito žele omalovažiti ono što je povjerenstvo utvrdilo.

Poduprijevši napore Skupštine, gradonačelnik Bandić je istodobno upozorio kako zadaća gradskih zastupnika nije da osuđuju i presuđuju. 'Kako možete s govornice govoriti da su zlouporabe napravljene? Kako znate da su napravljene?', upitao je.

'Nemojte s govornice vješati ljude na galge, a presuda im nije donijeta', poručio je Bandić reagirajući na, kako je rekao, ostrašćene govore bivših čelnica Skupštine Tatjane Holjevac i Morane Paliković Gruden.