MILANOVIĆEVO PISMO PREMIJERKI

Ne štedimo na gradu heroju – Vukovaru!

17.07.2009 u 15:33

Bionic
Reading

Predsjednik SDP-a i predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Zoran Milanović poslao je u četvrtak pismo predsjednici Vlade Jadranki Kosor u kojem traži da se odustane od smanjenja stavke u proračunu Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva. Naime, Vukovar bi nakon rebalansa proračuna umjesto 41 milijun kuna za obnovu i razvoj trebao dobiti tek 10 milijuna kuna

Klub zastupnika SDP-a nije podnio nijedan amandman na izmjene i dopune Zakona o državnom proračunu, sukladno međustranačkom dogovoru parlamentarnih klubova, ali smatra da Vlada može isti amandman sama predložiti, istaknuo je u Milanović u svom pismu premijerki Kosor.

Povodom Vladinih restrikcija, u ponedjeljak, 20. srpnja 2009. u 11 sati, u uredu vukovarskog gradonačelnika, Zoran Milanović i suradnici održat će sastanak s gradonačelnikom Vukovara Željkom Sabom na temu 'Solidarnost za Vukovar'. Sastanku će prisustvovati i SDP-ovi župani i gradonačelnici te Ivo Josipović, SDP-ov predsjednički kandidat.

Podsjetio je premijerku da je Grad Vukovar, kako je i sama mnogo puta isticala, simbol stradanja Hrvatske u Domovinskom ratu, ali i simbol hrvatskog ponosa i obrane. Vukovar je grad koji je iz rata izašao razrušen, opljačkan i devastiran te svakako zaslužuje pomoć čitave Hrvatske u svojoj obnovi, napisao je Milanović.

Međutim, u upravo sada aktualnim izmjenama i dopunama državnog proračuna, u stavci Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, u odjeljku 'Obnova i razvoj Vukovara' naznačeno je planirano smanjenje iznosa za 10 milijuna kuna, odnosno za četvrtinu ranije planirana iznosa, što je šokiralo SDP-ovce, čiji je kandidat Željko Sabo na nedavnim lokalnim izborima osvojio povjerenje Vukovaraca, koji su ga izabrali za gradonačelnika.

'Svjesni smo činjenice da su u državnom proračunu potrebne uštede i rezovi, ali smo zaista iznenađeni što se te uštede nastoje ostvariti baš na sredstvima namijenjenim obnovi i razvoju hrvatskog grada heroja – Vukovara', istaknuo je Milanović.

Klub zastupnika SDP-a predložio je stoga Vladi da poštedi Vukovar financijskih rezova, a da sredstva koja je planirala uštedjeti na tom gradu pokuša uštedjeti na drugim stavkama.