Ivan Đikić

'Ne smijemo se opustiti. Većina znanstvenika predviđa drugi val'

19.05.2020 u 18:42

Bionic
Reading

Direktor Instituta za biokemiju (IBC2) u Frankfurtu Ivan Đikić izvijestio je u utorak da je tim znanstvenika uspio pratiti kako se ljudske stanice mijenjaju nakon infekcije s koronavirusom te su otkrili spojeve koji su usporili ili zaustavili razmnožavanje virusa

Kako su došli do tog otkrića i koja su još nova saznanja o koronavirusu znanstvenik je objasnio u Dnevniku N1.

>>> Znatan porast broja mrtvih i novozaraženih u Italiji

"To je veliki uspjeh našeg znastvenog Instituta. Kad smo shvatili što virus radi našim stanicama, došli smo do dvije terapijske mogućnosti... To pokazuje bogatstvo znanosti", rekao je Đikić.

Poznavanjem informacija o virusima, lakše je doći do lijeka, dodao je, objasnivši kako ni za AIDS nema cjepiva, ali postoje lijekovi.

"Za HIV nam je trebalo 20 godina da pobjedimo bolest... Važno je da nađemo pravilan lijek za koronavirus", kazao je, objasnivši da brzina nije toliko važna kao pronalazak lijeka.

Diljem svijeta popuštaju se mjere. "Ne smijemo se opustiti, trebamo pokrenuti gospodarstvo, obrazovanje, ali na pametan način... Većina znanstvenika predviđa drugi val. Moramo biti i dalje oprezni"

"Dobro je da građani imaju osjećaj sigurnosti i znaju kako se ponašati."

Ako dođe do drugog vala, Đikić istiće da se "trebamo bolje pripremiti kao sustav i osigurati bolje testiranje, ne samo genetsko nego i serološko".

Najslabija karika diljem svijeta bili su političari, kaže. "I u Hrvatskoj je došlo do upliva politike i struku. Nadajmo se da će se stožer pokušati izdvojiti iz političkih interesa."