MILANOVIĆ PORUČIO HDZ-U

'Ne radite od Tuđmana budalu i izbezumljenog starca!'

Bionic
Reading

Premijer Zoran Milanović tražit će da se ratifikacija Sporazuma Tuđman - Izetbegović izglasa dvotrećinskom većinom, premda je praktično do jučer SDP tvrdio kako je za potvrdu tog sporazuma o granici s BiH potrebna tek kvalificirana (natpolovična) većina!

Koji je motiv Vlade zbog kojeg se baš sada odlučila za ratifikaciju sporazuma Tuđman - Izetbegović zanimalo je i SDP-ovu Tatjanu Šimac Bonačić na Aktualnom satu u Saboru.

'Riječ je o ugovoru o utvrđivanju granice. Prije dvije godine smo u Saboru ratificirali arbitražni sporazum sa Slovenijom dvotrećinskom većinom. Ako je za ugovor o arbitraži trebala dvotrećinska većina, onda za ovaj sporazum gdje imamo veću autonomiju u odlučivanju o granici može proći i obična većina. No ja ću tražiti dvotrećinsku. Ako je u redu da damo trećem tijelu da odredi granicu, onda je u redu i da ratificiramo sporazum s BiH na kojem smo radili 13 godina', kazao je Zoran Milanović.

Zastupnik HDSSB-a Zoran Vinković pitao je Milanovića kada namjerava početi rješavati granična pitanja i sa Srbijom te rješava li aktualna pitanja s BiH pod pritiskom EU-a. Milanović mu je rekao kako Hrvatska želi pokazati da poštuje međunarodno pravo, a oporbu upozorio da ne optužuje 'suverenog starca' za ugovor Tuđman - Izetbegović.

'Kriteriji su bili jasni, predsjednik Tuđman je znao što radi, zato nemojte raditi budalu i izbezumljenog starca od njega. Nakon njega je uslijedilo pet godina ozbiljnog rada na tom ugovoru. Na njemu je radilo troje aktualnih političara, među kojima je i bivša premijerka Jadranka Kosor. Ona i još jedan pristojno šute, a jedan dijeli lekcije. Ajmo se ponašati kao država! Biti Hrvat ne znači biti slijepo sebičan, znači biti racionalan i, ako hoćete, biti proračunat', rekao je Milanović i dodao: 'Nemojmo se ponašati kao kolonijalna sila, već dominiramo Jadranom.

Nema razloga da BiH zatvaramo prema moru, tu bi Bosna mogla jako galamiti i druga nam strana s pravom predbacuje. Da bi nas poštivali, moramo poštivati i potpisati postojeći ugovor. Možemo ga ili ratificirati ili se povući i reći da to ne vrijedi! Ne razmišljamo što će Sarajevo napraviti, iako i tamo, pa i u Banjoj Luci, ima razumnih ljudi. Poštujmo preuzete obaveze ili se potpuno povucimo!'

HDZ-ov Davor Ivo Stier, postavljajući pitanje premijeru Milanoviću, držao se svog resora - vanjske politike. 'Koji je vaš saldo vanjske politike? Janša je nakon sastanka s vama dao javni šamar kad je rekao da se Sloveniji ne žuri s ratifikacijom. Kad je zamjenik Hillary Clniton došao u Hrvatsku, niste imali vremena za sastanak s njim. Ministar prometa BiH usudi se uci-jeniti Vladu rekavši da neće biti izgradnje Pelješkog mosta bez ratifikacije sporazuma s BiH i vi na to pristajete. Imamo li novi smjer vanjske politike?' zapitao je Stier.

Uslijedio je žestok odgovor premijera Milanovića, koji je sa Stierom jednom davno radio u Ministarstvu vanjskih poslova.

'Ono što mi je naročito drago jest što iz ovog dijela Sabora nema dobacivanja, dobro je to. Neke navike umiru teško, ali drago mi je da su umrle. To je galimatijas od pitanja. Znate što je galimatijas? Poštovani kolega, da biste razumjeli Hrvatsku morate imati iskustva življenja u Hrvatskoj (op. a. - Stier je većinu života proveo u inozemstvu). Vi je očito ne razumijete, a moj govor je razumljiv kao i vaše pitanje. Vi me pitate da komentiram slovenskog premijera, da odgovaram za ovo za ono, to me pitate, to su, po vama, pitanja za Sabor? Mogu za ovaj cirkus završiti uvrijeđeno kao diplomat koji je promovirao ljude kao što ste vi. Bio sam pomoćnik ministra i predlagao sam vas ministru da idete u misije kao što je NATO. Zna se tko ste i što ste. Ovo govorim da izvučem najbolje iz vas, ali toga nema kod vas. Čekam vas na pitanju granice s BiH. Ima nekoliko vas krunskih svjedoka koji znate što se radili zadnjih godinu dana', dobacio je Milanović Stieru.

'Mislim da ste šovinistički govorili jer kažete da svatko tko dolazi iz dijaspore ne voli Hrvatsku jer je ne razumije. Ne srljajte u ratifikaciju kao guske u maglu', odgovorio mu je Stier.