U REDU ZA ZDRAVLJE

'Ne radimo po željama pacijenata'

11.10.2011 u 14:03

Bionic
Reading

'U naredna dva mjeseca prepolovit ćemo liste čekanja. Krećemo u ofenzivu i za to će nam trebati dvadeset milijuna kuna. Njih smo osigurali jer smo u poslovanju HZZO-a u posljednjih godinu dana uštedjeli 143,8 milijuna kuna', kazao je ministar zdravstva Darko Milinović na današnjoj konferenciji za medije

Kada je vidio koliko se novinara okupilo na presici, Milinović je ustvrdio da je posjećena kao da je riječ o izbornoj noći, a onda ju je pretvorio u izborni dan. Doveo je sa sobom ravnatelje svih većih hrvatskih bolnica i čelne ljude HZZO-a kako bi mu dali logističku potporu.

'SDP najavljuje da će u 2012. prepoloviti liste čekanja. Mi ćemo to napraviti u dva mjeseca. Kada smo krenuli u reformu zdravstvenog sustava, cilj je bio radikalno rezanje lista. Liste se nikad neće ukinuti, ali je cilj svesti ih na najnižu razinu', kazao je Milinović.

Bolnice s najmanjim čekanjima

Prema podacima koje podastroministar Milinović, bolnice u kojima se najmanje čeka na pojedinuuslugu su Fran Mihaljević Zagreb – CT nema čekanja, red za magnetskurezonancu najmanji je u Gospiću – 30 dana, na UZV srca u bolnici uNašicama čeka se 16 dana, dok za UZV dojke nema čekanja u Šibeniku, u KBMerkur se na istu pretragu čeka 30 dana, a u KBC Zagreb 35 dana. 

Naveo je da je u periodu od listopada 2008. do kolovoza 2011. godine obavljeno 17.248 razgovora s pacijentima te da je njih 8.579 pristalo biti pregledano u drugim ustanovama.

'Nismo još zadovoljni sa svime, ali moramo se pohvaliti i reći da su pojedine liste srezane. Na CT se prije tri godine čekalo u prosjeku 75 dana, a danas 44. Za ultrazvuk je trebalo stajati u redu 286 dana, a danas samo 98. UZV dojke čekalo se 137 dana, a danas je to 62 dana. Ugradnja kuka čekala se 547 dana, a sada je to 254. Za mamografiju je prosjek bio 133, a sada je 41 dan', pohvalio se Milinović.

Brojka koja mu nije išla u prilog je pregled na magnetskoj rezonanci. Prije dvije godine u prosjeku se čekalo 97 dana, a lani je to bio 141 dan. Razlog je za to, obrazložio je ministar, u povećanom broju pregleda. Posebno je napomenuo da je ponosan na radioterapiju jer se lani za nju u redu stajalo pet mjeseci, a do kraja ove godine red bi u potpunosti trebao nestati.

Upitan može li pacijent kojem je, primjerice, rečeno da na određeni pregled dođe za dva mjeseca, zatražiti da isti obavi u bolnici u kojoj nema čekanja i hoće li mu trošak putovanja u drugi grad snositi HZZO, ministar je odgovorio da 'oni ne rade po željama'.

'Pacijent mora biti nisko na listi čekanja. Mi ne radimo po željama. Ako ga nazovu iz Nacionalne liste čekanja i ponude mu da ode negdje drugdje i on to prihvati, onda troškove puta snosi HZZO', kazao je Milinović.

Ministar se pohvalio da je u godinu dana HZZO uštedio 143, 8 milijuna kuna, a na spajanju bolnica uštedjelo se, prema njegovim riječima, 324 milijuna kuna.

'Nijedna zemlja unutar Europske unije nema e-recept i e-karton na čitavom svom teritoriju. Hrvatska to ima i po tom smo europski prvaci', zaključio je Milinović.