TKO ĆE NA ČIJU LISTU

Ne popusti li HSS Bandiću, slijedi razlaz

28.10.2011 u 13:41

Bionic
Reading

Hoće li HSS i Milan Bandić izaći na izbore u prvoj izbornoj jedinici zajedno ili odvojeno, pitanje je oko kojeg se posljednjih dana lome koplja. Iako se na prvu činilo da su se dogovorili problem je iskrsnuo jer Zakon jasno kaže da na samostalnoj listi ne može biti nikakve stranke niti je moguća obrnuta situacija

Dok Bandić s jedne strane decidirano tvrdi da će na izbore samostalno sa svojom listom njegov potencijalni partner Darko Vuletić (HSS) loptu spušta na zemlju i tvrdi kako nije upitno hoće li ili neće zajedno izaći u prvoj izbornoj jedinici nego kako sve ukomponirati.

Mladi Jastreb maknut s izborne liste?

Dok rješava stvari s Bandićem, HSS je navodno odlučio stvari razriješiti i s Brankom Borkovićem - Mladim Jastrebom.

'U četiri ili pet izbornih jedinica liste se još nisu zaključile, nisu ni one u koje spada Zagrebačka županija, HSS se nije nikoga odrekao jer od 52 tisuća članova na listama će biti 140. To ne znači da smo se ostalih odrekli, sve je još uvijek u domeni dogovora izbornih stožera koje sačinjavaju predstavnici više županija jer, nažalost, izborne jedinice imamo onakve kakve imamo', rekao je predsjednik HSS-a Josip Friščić kojeg su novinari pitali je li se stranka odrekla Borkovića kada njegovo ime nije na izbornim listama. (M.Š.)

Stvar je, očito je, zapela oko toga tko će biti na čijoj listi, što vjerojatno implicira daljnji raspored imena Bandićevih i HSS-ovih ljudi na njoj. Sve to u konačnici moglo i biti presudno oko toga čiji će kandidati ući u Sabor.

Moguće je i da u cijeloj situaciji postoji određena doza egoizma oko toga tko će se naći na čijoj listi. Očito da kandidatima nije svejedno, primjerice ako na listiću piše stranačka lista HSS na kojoj bi se našlo Bandićevo ime bez oznake da je riječ o nezavisnom kandidatu ili obrnuto.

Naime, izborne propozicije jasno kažu kako može pisati ili stranačka lista HSS-a ili samostalna lista Milana Bandića. Ne popusti li nijedna od dviju strana, a kako to kandidati prezentiraju sada, to bi trebao biti HSS, moguće je samo treće rješenje – razlaz.