BIDEN U BEOGRADU

Ne očekujem da Srbija uskoro prizna Kosovo

20.05.2009 u 13:59

Bionic
Reading

Srbijanski predsjednik Boris Tadić rekao je američkom potpredsjedniku Joeu Bidenu, koji se nalazi na turneji po zapadnom Balkanu, da se nada otvaranju nove stranice u odnosima njegove zemlje s Washingtonom, deset godina nakon što je NATO bombardirao Srbiju da bi zaustavio krvavu kampanju koju je vodila na Kosovu

Biden, omražen u Srbiji zbog podupiranja nezavisnosti većine albanskog Kosova i naoružavanja vojske bosanskih Muslimana u obrambenom ratu od 1992-95. protiv srbijanske agresije, najviše je pozicionirani američki dužnosnik koji je posjetio Beograd u više od četvrt stoljeća. Posljednji prije njega u Beogradu je u službenom posjetu tadašnjoj Jugoslaviji boravio američki predsjednik Jimmy Carter.

'Potpredsjednik Biden i ja smo se složili da sada imamo priliku uspostaviti potpuno novu razinu komunikacije između naših dviju zemalja', rekao je srbijanski predsjednik Boris Tadić, dodavši da je pozvao američkog predsjednika Baracka Obamu da posjeti njegovu zemlju, prenosi Reuters. Srbija još uvijek pokušava svoj međunarodni imidž oprati od sjene ratova u bivšoj Jugoslaviji tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća.

Zbog dolaska američkog potpredsjednika život je u Beogradu bio doslovno paraliziran

Zapad Srbiju u ovim ratovima vidi uglavnom kao agresora i glavnog krivca, a mnogi Srbi smatraju sebe žrtvama te su mišljenja da ih je 1999. godine NATO nepravedno bombardirao i istjerao s Kosova, otvorivši tako put prema nezavisnosti te zemlje, koju oni još uvijek smatraju svojom pokrajinom i povijesnim ishodištem svoje kulture.

'Izražavam svoju sućut žrtvama palim na svim stranama, ali isto tako očekujem sućut za naše žrtve', rekao je predsjednik Tadić u novom pokušaju relativizacije srbijanske krivnje i izjednačavanja svih žrtava palih uslijed srbijanskih ratnih pustošenja tijekom devedesetih.

Tijekom posjeta američkog potpredsjednika vojnici i policija su osiguravali rutu kojom je prolazio, a dužnosnici su zabranili antiameričke prosvjede koje su u središtu Beograda zakazale nacionalističke organizacije i političke stranke.
'Žestoko se protivim Bidenovu posjetu. Amerikanci nam nikada nisu donijeli ništa dobrog', rekao je umirovljenik Srećko Nikolić (68) za Reuters. 'Samo su nas ubijali u bombardiranjima i 1944. i 1995. u Bosni i 1999. u Srbiji. Što prije ode, tim bolje', smatra on.

Srbija se nada da će postati dijelom Europske unije, ali neki analitičari i diplomati kažu da njihovo odbijanje suočavanja s ulogom koju su odigrali u ratovima usporava put prema usvajanju vrijednosti na kojima je Zapad utemeljen te daljnju integraciju. Biden je svjestan da je suočen s dozom skepticizma u Srbiji zbog kritika koje je upućivao tijekom rata na beogradsku adresu, ali Washington želi pronaći način da se odnosi između dvije zemlje unaprijede unatoč pitanjima koja ih razdvajaju.

Biden je položio cvijeće na mjesto na kojem je ubijen srbijanski premijer Zoran Đinđić

'Mi želimo da Srbija zauzme mjesto koje zaslužuje u Europi, kao jaka i uspješna demokratska država koja će igrati konstruktivnu ulogu u regiji', rekao je on još u utorak u Sarajevu, na prvoj postaji svoje balkanske turneje tijekom koje će obići tri zemlje. Snažna američka podrška Kosovu, koje je proglasilo nezavisnost prošle godine, ostaje iritirajući faktor za mnoge Srbe, dok je odbijanje priznanja tog poteza iz Beograda izvor zabrinutosti na Zapadu.

'Srbija i Sjedinjene Države se razilaze u mišljenjima po pitanju Kosova i to je očito', rekao je Biden i nastavio:
'Mi ne očekujemo da Srbija u skorije vrijeme prizna nezavisnost Kosova. Ali očekujemo da Beograd surađuje s Europskom unijom i drugim ključnim međunarodnim akterima po pitanju Kosova i u potrazi za pragmatičnim rješenjima koja će unaprijediti živote tamošnjeg naroda, Srba i Albanaca.'

Tadić smatra da se priznanjem nezavisnosti Kosova krši međunarodno pravo, ali je istovremeno zatražio partnerstvo s Washingtonom. 'Unatoč suprotnim pozicijama u pitanju Kosova, Srbija želi postići najbolje moguće odnose sa Sjedinjenim Držvama na partnerskoj razini,' rekao je Tadić.