KOSOR O STANJU U HDZ-U

'Ne čistimo Sanaderove kadrove, jačamo stranku!'

19.01.2010 u 15:27

Bionic
Reading

Premijerka i predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor nakon otvaranja postrojenja u Omišlju popričala je s novinarima o cijelom nizu tema - od čišćenja Sanaderovih kadrova iz HDZ-a do rastrošnog predsjednika Uprave brodogradilišta 3. maj

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor danas je u Omišlju na otoku Krku, nakon otvaranja postrojenja za proizvodnju polietilena u DINA Petrokemiji, u izjavi za novinstvo potvrdila da ju je mađarski premijer Gordon Bajnai izvijestio da je dokumentacija vezana uz depozite Podravke u OTP banci u Mađarskoj dostavljena hrvatskome Državnom odvjetništvu.

Dokumenti su dostavljeni u petak te su već vjerojatno stigli, a to je dobro, rekla je premijerka Kosor.

Govoreći, na novinarski upit, o navodnoj rastrošnosti predsjednika uprave Brodogradilišta 3. maj Željka Starčevića, istaknula je da će se pobrinuti da dobije detaljne informacije o tome nakon čega će se, ako se medijski napisi pokažu istinitima, vrlo brzo reagirati i donijeti odluke.

U vremenima krize svi ljudi na odgovornim funkcijama moraju se ponašati odgovorno, ali i bez obzira na krizu, ministri i čelnici tvrtki moraju biti primjer skromnosti u trošenju novca koji nije njihov, rekla je.

Na novinarsko pitanje o mogućem nastavku 'čistke Sanaderovih kadrova' u HDZ-u, Jadranka Kosor rekla je kao predsjednica stranke kako nije riječ o micanju 'Sanaderovih kadrova', nego o jačanju stranke. 'Radimo sve poslove koji su nužni da bi stranka jačala, jer imamo veliku odgovornost pri vođenju vlade i moramo obaviti puno teških zadaća kao što su izlazak iz krize, dovršetak pregovora s EU-om te provedba čvrste i beskompromisne borbe protiv korupcije', dodala je. Također je rekla kako je smjena vodstva HDZ-a u Zagrebu provedena zbog jačanja stranke u Zagrebu, i to zbog budućih lokalnih te parlamentarnih izbora, pri čemu je izrazila zadovoljstvo potporom stranačkog vodstva. 'Stranku mogu jačati samo najbolji članovi na odgovornim mjestima koji daju potporu programu stranke, koji se ponašaju u skladu sa statutom stranke, koji daju potporu programu Vlade', istaknula je.

Na pitanje o pokušajima HSLS-a da ojača svoje pozicije, predsjednica Vlade je rekla da je HSLS stranka koalicije te da je bilo kakvo kritiziranje Vladinih poteza apsolutno neprihvatljivo.

'Time HSLS kritizira sam sebe i članicu Vlade iz redova HSLS-a, ali i brojne državne tajnike, pomoćnike ministara, ravnatelje uprava iz HSLS-a koji rade u ministarstvima, ali i u tvrtkama u pretežitom državnom vlasništvu. Ako ima problema, oni se rješavaju u koaliciji', istaknula je, dodajući da je proračun izglasovan, da su za njega glasovali svi članovi koalicije u Vladi te da o proračunu više nema razgovora, jer je nedopustivo da se on analizira nakon donošenja.