Igor Volobujev

'Ne bojim se', kaže bivši izvršni direktor Gazprombanke koji je prebjegao u Ukrajinu

29.04.2022 u 07:11

Bionic
Reading

Bivši izvršni direktor ruskog zajmodavca Gazprombanka izjavio je u četvrtak da je pobjegao iz Rusije u Ukrajinu u nadi da će se ona naoružati protiv invazije Moskve i da vjeruje da predsjednik Vladimir Putin vodi Rusiju u katastrofu. Igor Volobujev, (50), koji ima rusku putovnicu i donedavno je bio potpredsjednik Gazprombanke, rekao je Reutersu u intervjuu u glavnom gradu Kijevu da je bio prisiljen na taj čin zbog ukrajinskih korijena i obitelji

Taj je javni prebjeg poseban zbog svoje visoke uloge u tvrtki koja je u srcu ruskog establišmenta i kojom predsjedava Alexei Miller, izvršni direktor plinskog diva Gazproma, koji je bliski Putinov saveznik.

Također, on ilustrira mrežu obiteljskih veza između dviju zemalja koje su u ratu.

Volobujev je rođen u Oktirki u sjeveroistočnoj ukrajinskoj regiji Sumi, u koju su se ruske snage slijevale krajem veljače.

„Došao sam ovdje braniti svoju domovinu jer je rat počeo (na mjestima) kao što je moj rodni grad Oktirka - to je bio jedan od prvih gradova koji je pogođen bombardiranjem“, rekao je.

U Ukrajinu je stigao 2. ožujka i na granici je izjavio da se želi pridružiti ukrajinskim snagama teritorijalne obrane, rekao je.

Kaže da su mu rekli da ne treba i da imaju dovoljno svojih ljudi s vojnim iskustvom.

Odbio je precizirati kako je napustio Rusiju i uspio doći do Kijeva. Tijekom rata diljem Ukrajine su postavljene kontrolne točke i teško je, ako ne i gotovo nemoguće, lako se kretati s ruskim dokumentima.

Volobujev je rat opisao kao grijeh i bio je kategoričan u svojoj kritici Putina.

„Rusija nema budućnost. Mislim da će se ova zemlja (Rusija) raspasti. Putin je Rusiju već doveo do katastrofe“, rekao je.

„Ne bojim se”, dodao je.

  • +37
Rat u Ukrajini: Kijev i okolica Izvor: Profimedia / Autor: Andrea Filigheddu/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Da sam tražio sigurnost, ne bih dolazio ovamo, nastavio bih živjeti dosadašnjim životom u izobilju i sve bi bilo dobro. Znao sam da idem u rat.“

Volobujev je rekao da se protivio aneksiji Krima, ali da je posljednjih osam godina odlučio izabrati dobrobit svoje obitelji u odnosu na dobrobit Ukrajine.

Invazija u veljači natjerala ga je da odabere Ukrajinu umjesto svojih najmilijih, rekao je, te izrazio bojazan da bi sada mogli biti u opasnosti. Odbio je precizirati više o njihovoj situaciji ili gdje se nalaze.

„Nikad se nisam osjećao kao da je Rusija moja domovina. Moja domovina je bila Ukrajina“, rekao je.