Ključ Zakon i(LI) POLITIKa

'Ne bih mogao reći da je to normalno, ali nije nenormalno': Odvjetnik Branko Šerić otkriva što je zapravo problem u curenju informacija

21.02.2022 u 11:23

Bionic
Reading

Curenje informacija o aferi u kojoj je uhićen Darko Horvat komentirao je u Studiju 4 HTV-a odvjetnik Branko Šerić

Za curenje informacija odvjetnik Branko Šerić u Studiju 4 HRT-a rekao je kako ne bi mogao reći da je to normalno - ali da nije nenormalno.

'Od promjene Zakona o kaznenom postupku, kada je promijenjen način informacija koje cure iz spisa predmeta da je istraga nejavna, a ne tajna - tako su se otvorila vrata curenju informacija, zapravo zapisnika iz istražnog postupka koji se vodi kod suca istrage, odnosno pred Državnim odvjetništvom', objasnio je.

'Čim procuri neki iskaz koji je na štetu mojeg branjenika, mojeg klijenta, onda taj čovjek kojeg se to tiče, pogotovo ako je u zatvoru, nema drugog načina nego da kontrira pa daje obveznu uputu odvjetniku da istupi u javnosti. Sve doprinosi estradizaciji kaznenog postupka, a tvrdim da na vrhu svega toga stoji Zakon o kaznenom postupku. A tko donosi ovakav Zakon o kaznenom postupku', pita Šerić i odgovara - 'politika'. Da se ne krijemo i ne mistificiramo politiku, kaže, i dodaje da je to stranka koja je na vlasti, bez obzira na to koja je u tom trenutku.

Kad se nekom obije o glavu, onda je, ističe, kasno.

'Treba se pozabaviti, kako je kolega Turudić nedavno lijepo objasnio u jednom intervjuu, promjenom Zakona o kaznenom postupku, a ovdje bih radi presumpcije nevinosti ponovno vratio tajnost istražnog postupka. Dakle ne da nije javno, pa ako nešto procuri, nema sankcija', rekao je Šerić za HRT.

  • +2
Pretres kuće ministra Darka Horvata Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Na pitanje je li politika najveći krivac za ovo što danas imamo i je li to rezultat sukoba HDZ-a i SDP-a, Šerić je istaknuo da to nije rezultat sukoba. 'Oni su isto djelovali u donošenju ovakvog zakona. Isto djeluju nečinjenjem da se donese novi Zakon o kaznenom postupku.'

Uhićenje je rezultat operativnog rada i uvijek dođe do trenutka u kojem treba izvršiti uhićenje, i uvijek je vrijeme i nikad nije vrijeme, smatra Šerić.

'Ono mora biti rezultat rada, ali događa se da osoba koja je praćena ili prisluškivana osjeti ili čuje da joj se radi o glavi i jednostavno se ponaša tako da bi mogla pobjeći, da bi mogla kontaktirati sa svjedocima i onda je uhićenje neminovnost', objasnio je.

  • +3
Ministar Darko Horvat dolazi pred Županijski sud nakon ispitivanja u USKOK-u Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas

Bez suradnje tijela otkrivanja i tijela progona nema efikasne borbe protiv kriminala, a pogotovo ovako visokopozicioniranog kriminala, ističe Šerić.

Treba li USKOK obavijestiti državnu odvjetnicu, a onda PNUSKOK, potom i ministra unutarnjih poslova?

PNUSKOK, objašnjava Šerić, radi svoje izvide u strogoj tajnosti, međutim uhićenje ne vrši on, uhićenje se vrši uz pomoć policije. Ovakve akcije vode se pod monitoringom OLAF-a i europskog tužitelja, kaže. 'Nisu trebali nikoga obavijestiti, samo europskog tužitelja, ali je sramotno da moramo tako raditi, znači da nemamo povjerenja jedni u druge. Zašto bi šef bio ljut na nekoga od svojih, a neće da ga imenuje', pita se.

'Nema tog čarobnog ponedjeljka, ni Božića nakon kojeg ćemo krenuti u akciju, vrijeme je sad', ističe. Imali smo dobra zakonska rješenja, ali ih provode ljudi. Vidjeli smo do čega je to dovelo', zaključio je Šerić gostujući na HTV-u.