PRESEDAN 'NAŠEG HAJDUKA'

Navijači dobili spor protiv Slobodne Dalmacije

28.03.2013 u 10:53

Bionic
Reading

Udruga Naš Hajduk, koja okuplja članove s pravom biranja Nadzornog odbora splitskog kluba, na Općinskom sudu dobila je prvostupanjsku presudu protiv Slobodne Dalmacije zbog teksta njenog bivšeg novinara Marija Garbera. Koliko je poznato, ovo je prvi slučaj da je jedna navijačka udruga dobila spor protiv nekog medija, uz simboličnih 15 tisuća kuna naknade

Slobodna Dalmacija tužena je jer je u studenome 2011., samo nekoliko dana uoči presudne sjednice Gradskog vijeća Splita na kojoj se odlučivalo u uvođenju neposredne demokracije u Hajduk, objavila Garberov članak s lažnim brojem članova Našeg Hajduka, pogrešnim informacijama o uplaćenim članarinama i zaključcima po kojima projekt biranja vodstva kluba glasovanjem članova nikako ne bi smio biti prihvaćen na Gradskom vijeću. Navijači su promptno pokrenuli sudski postupak, a u njemu se jedan od urednika branio izjavom 'Objavili smo dvadeset pozitivnih članaka o udruzi i ovaj jedan, uvjetno rečeno negativan, nije mogao pričiniti štetu.' Sutkinja nije prihvatila ovaj argument, a u Našem Hajduku upozorili su da ne očekuju ni pozitivno ni negativno, već - istinito pisanje.

'Zbog svih navijača i volontera koji su se osjetili okaljani nakon teksta, odlučili smo i pravnim putem poslati poruku o našoj želji za poštenom i beskompromisnom okolinom kluba. Vjerujemo da bi - kad bi iz novinarskih pera izlazilo više konstruktivne kritike, a manje neprovjerenih, paušalnih i zlonamjernih tekstova - Hajduk bio bolji klub. Tada pojedini tekstovi ne bi izgledali kao reklamni oglasi zaposlenika, nogometaša i menadžera koji su upropastili Hajduk, a mi, navijači, više bismo vremena provodili na tribini, a manje u borbi (između ostalih i pravnoj) s komarcima i kaljužom nogometne močvare', stoji u priopćenju ove udruge, uz neizravan poziv samom Hajduku da također oštrije nastupi prema nekim medijima:

'Ova prvostupanjska presuda nam je važna i kao poruka stotinama volontera koji su od 2011. sudjelovali na projektu Naš Hajduk da je put do konačne pobjede dug i spor, ali dostižan. Sada svi mogu razumjeti i s koliko smo čuđenja slušali izjavu sa sastanka s navijačima kad se postavilo pitanje lošeg odnosa medija prema Hajduku i povremenim zloupotrebama medijskog prostora kojim pojedini sportski novinari pokušavaju krojiti politiku Kluba. Tada su članovi Nadzornog odbora i Uprave odgovorili da se 'ne može ništa s medijima pa makar pisali neistine i da su razmišljali o tužbi za klevetu jednog dnevnog lista, ali su zaključili da bi bila preskupa'.' Pitamo se stoje li i dalje iza tog odgovora.