'KOLEKTIVNA OBRANA'

NATO i Obama Rusiji pokazali zube. Barem verbalno

26.03.2014 u 22:02

Bionic
Reading

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen poručio je u srijedu nakon razgovora s američkim predsjednikom Barackom Obamom da je privržnost saveznika kolektivnoj obrani 'nesalomljiva'

'Naša privrženost obrani saveznika je nesalomljiva', priopćio je Rasmussen nakon susreta s Obamom, koji je u srijedu boravio u jednodnvnom posjetu u Bruxellesu. 'Mi ne tražimo sukob, ali nećemo ustuknuti budemo li izazvani. Naš je Savez više od vojnog saveza, mi smo zajednica vrijednosti, koja donosi nadu narodima koji traže slobodu i mir', rekao je Rasmussen.

Glavni tajnik također ističe punu potporu saveznika suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, s kojom će NATO intenzivirati vojnu suradnju, uključujući i pomoć Ukrajincima da moderniziraju svoje oružane snage.


'Dok se pripremamo za naš sljedeći summit kasnije ove godine u Walesu, mi ćemo razmotriti naše odnose s Rusijom, pojačati suradnju s našim partnerima, dalje ćemo jačati kolektivnu obranu', rekao je glavni tajnik NATO-a.

Baltičke zemlje i Poljska proteklih su tjedana tražile od saveznika da pojačaju svoju nazočnost u tom području u blizini Rusije. NATO je na te pozive odgovorio slanjem AWACS-a, zrakoplova za rano upozoravanje, a Sjedinjene Države su u Poljsku poslale 12 lovaca F-16, transportne zrakoplove i tri tisuće vojnika. Amerikanci su u Litvu poslali šest vojnih zrakoplova F-15 kako bi pojačali nadzor zračnog prostora u baltičkim zemljama.

Američki predsjednik Barrack Obama poručio je u svom govoru pred oko dvije tisuće odabranih uzvanika u kulturno centru u Bruxellesu da "zemlje NATO-a nikada nisu same'. 'Zrakoplovi NATO-a danas potroliraju iznad baltičkih zemalja, pojačali smo nazočnost u Poljskoj, a spremni smo učiniti i više', rekao je Obama. Rusiji je poručio da će na kraju shvatiti da svoje ciljeve ne može postizati silom.

'S vremenom, a dok smo mi ujedinjeni, ruski narod će shvatiti da ne može brutalnom silom postići sigurnost, prosperitet i status kakav želi', rekao je Obama. Dodao je da je ukrajinska kriza test za Europu, Sjedinjene Države i međunarodni poredak, koji su stvarale generacije.

Obama je iz Bruxellesa otputovao u dvodnevni posjet Vatikanu i Italiji.