zaoštravanje odnosa

NATO i EU osuđuju ruski kibernetički napad, Rusi odgovaraju da su optužbe apsurdne

04.10.2018 u 15:28

Bionic
Reading

Glavni tajnik NATO-a te čelnici europskih institucija složili su se u četvrtak s britanskim i nizozemskim prozivanjem Rusije, optužene za kibernetički napad u travnju usmjeren na urede Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW) u Haagu, zbog njezinih pokušaja podrivanja međurodnog prava i insitutucija

"Saveznici NATO-a solidarni su s odlukom nizozemske i britanske vlade da prozovu Rusiju zbog njezinih očitih pokušaja podrivanja međunarodnog prava i institucija. Rusija mora prestati s bezobzirnim načinom ponašanja, uključujući napade na svoje susjede, pokušaje miješanja u izborne procese i širenje dezinformacijskih kampanja", izjavio je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Stoltenberg je rekao da je Nizozemska na sastanku ministara obrane članica NATO-a u Bruxellesu izvijestila da su u travnju uredi OPCW bili cilj neprijateljske kibernetičke operacije.

Operaciju je provodila ruska vojna obavještajna služba GRU, a spriječila ju je nizozemska obavještajna služba u partnerstvu s Velikom Britanijom. Stoltenberg također dodaje da je Velika Britanija utvrdila da GRU stoji iza brojnih kibernetičkih napada u svijetu.

"To je utjecalo na građane u puno zemalja, uključujući i Rusiju i izazvalo velike gospodarsku štetu", kaže Stoltenberg. Stoltenberg dodaje da će NATO nastaviti razvijati svoje sposobnosti za obranu i odvraćanje kako bi se mogao nositi s hibridnim prijetnjama, uključujući i kibernetičko područje.

Posebnom izjavom o tom slučaju oglasili su se i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, Komisije Jean-Claude Juncker i visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini.

  • +4
Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

"Izražavamo ozbiljnu zabrinutost zbog toga pokušaja podrivanja integriteta Organizacije za zabranu kemijskog oružja, poštovane međunarodne organizacije sa sjedištem u Nizozemskoj. Taj agresivni čin pokazuje nepoštovanje prema svrsi OPCW-a, koji radi na iskorjenjivanju oružja diljem svijeta pod pokroviteljstvom UN-a", kažu čelnici EU-a.

"EU će nastaviti jačati otpornost svojih i institucija zemalja članica i međunarodnih partnera i ogranizacija u digitalnom području", kaže se u izjavi Tuska, Junkera i Mogherini.

Britanska premijerka Theresa May i nizozemski premijer Mark Rutte u četvrtak su prozvali rusku vojnu obavještajnu službu GRU da svojim kibernetičkim napadima na institucije diljem svijeta, uključujući i na Organizaciju za zabranu kemijskog oružja (OPCW) pokazuje prezir prema međunarodnim normama i jamcu globalne sigurnosti.

"Pokušaj upada u sustav sigurnosti jedne međunarodne organizacije koja radi na tome da svijet liši kemijskog oružja pokazuje da GRU prezire vrijednosti i međunarodna pravila koja svima nama jamče sigurnost", stoji u zajedničkoj izjavi May i Ruttea.

Britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt je kazao da nakon spriječenog ruskog hakerskog napada na OPCW više ne bi trebalo biti nikakve sumnje oko toga da Rusija stoji iza trovanja dvostrukog agenta Sergeja Skripalja u Engleskoj.

Izvor u ruskom ministarstvu vanjskih poslova, kako prenosi RIA, kazao je da su nizozemske optužbe da je kibernetički napad na OPCW izvela Rusija apsurdne.

"Nije bilo nikakvog napada. Mi smo dio strukture OPCW-a i ne znam zašto bismo je napali. Imamo pristup, njihova cijela mreža nam je otvorena. Ovo je samo još jedan apsurd", kazao je izvor.