POLICIJA NEMOĆNA

Nastavnici zapalili sjedišta političkih stranaka

25.04.2013 u 11:16

Bionic
Reading

Nastavnici koji se protive obrazovnoj reformi uništili su u srijedu u Chilpancingu, središtu meksičke države Guerrero, lokalna sjedišta triju glavnih meksičkih političkih stranaka koje su podržale te reforme

Tisuće članova Koordinacije radnika u obrazovanju u Guerreru prvo je sudjelovalo na prosvjedu u Chilpancingu prosvjedujući protiv glasovanja lokalnog parlamenta Guerrera, održanog dan ranije, koje je odbacilo zahtjeve te organizacije za specifičnim mjerama koje bi promijenile nacionalnu reformu.

Nekoliko prosvjednika, maskiranih i naoružanih željeznim šipkama i štapovima, potom se okomilo na sjedišta konzervativne Stranke nacionalne akcije te ljevičarskih, Građanskog pokreta i Stranke demokratske revolucije.

Prosvjednici su se potom premjestili ispred lokalnog parlamenta, koji čuvaju brojne snage sigurnosti, te se uputili se u sjedište Institucionalne revolucionarne stranke meksičkog predsjednika Enriquea Pene Nieta.

Tamo su prostorije uništavali također prosvjednici bacajući kroz prozor namještaj, papire i biljke, prije nego su zgradu zapalili.

'Nemamo mogućnost suprotstaviti se gomili od 4000 ili 5000 osoba', kazao je na televiziji Mario Moreno, gradonačelnik Chilpancinga. Naveo je da je zatražio podršku saveznih snaga sigurnosti.