ODGOVOR NA RUSKU PRIJETNJU

Nastavljeno dopremanje američkih oklopnjaka u Njemačku

09.01.2017 u 14:21

Bionic
Reading

U njemačkoj luci Bremerhaven jučer je nastavljeno dopremanje oklopne vojne tehnike američke vojske, tenkovi, haubice i oklopna vozila, a koja će sudjelovati u operaciji Atlantska odlučnost, najavljenoj za kraj siječnja ove godine

Kako javlja ruska televizija RT, američki oklopnjaci trebali bi do predstojećeg vikenda transportnim vlakovima stići do Poljske, a očekuje se da će u prijevozu tehnike sudjelovati 900 vagona. Primjera radi, kad bi se ti vagoni spojili, kompozicija vlaka bila bi dugačka čak 15 kilometara.

U luku Bremerhaven ukupno je stiglo 87 tenkova M1 Abrams, 144 oklopna vozila M2 Bradley te 18 haubica M109 Paladin. Usporedo s istovarom tehnike, lokalni aktivisti, njih oko 400, prosvjedovali su u blizini luke i uzvikivali parole 'Ne zveckajte oružjem, zaustaviti dopremanje vojske'.

Prema planu, Sjedinjene Države dopremit će ukupno 1.600 tenkova u skladišta diljem Zapadne Europe kao dio jačanja europskog sustava obrane i demonstracije snage NATO-a zbog rastuće ruske prijetnje.


Podsjetimo, američki Kongres u prošlog prosinca osvježio je Zakon o obrani kako bi se ojačale europske obrambene snage za 3,4 milijarde dolara, a u sklopu toga SAD planira ponovno otvoriti skladišta oružja u Nizozemskoj Poljskoj, Belgiji te Njemačkoj