SLUČAJ KAMIONI

Nastavlja se suđenje Rončeviću i Bačiću

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 05.07.2010 13:56
  • Objavljeno 05.07.2010 u 13:30
Ivo Bačić i Berislav Rončević u sudnici

Ivo Bačić i Berislav Rončević u sudnici

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Dragan Matić

Suđenje bivšem ministru obrane Berislavu Rončeviću i njegovu pomoćniku Ivi Bačiću u slučaju Kamioni nastavlja se sutra, nakon gotovo tromjesečne stanke tijekom koje je Vrhovni sud odbio zahtjev obrane za izuzimanjem nalaza strojarskog vještaka Vinka Ugrine iz Splita

Prošla rasprava održana je 9. travnja kada je Rončevićev branitelj Krešimir Vilajtović najavio žalbu Vrhovnom sudu, jer je zagrebački Županijski sud odbio njegov prijedlog da se iz spisa kao nezakonit izuzme nalaz splitskog vještaka.

Obrana se pozivala na odredbu Zakona o kaznenom postupku (ZKP) koja nalaže USKOK-u da se koristi institucijama s područja na kojem je nadležan sud koji vodi postupak protiv optuženika.

Iz USKOK-a su, pak, isticali da je vještak Ugrina ovlašten vještačiti na području čitave Hrvatske, a da instituciju nisu angažirali, jer je na zagrebačkom sveučilištu u tijeku bila antikorupcijska akcija Indeks.

Obrana je sredinom lipnja dobila rješenje vrhovnog suda o odbijanju žalbe u kojemu se, tvrdi Vilajtović, navodi da je USKOK počinio relativno bitnu povrjedu odredaba ZKP-a, ali da za sada ona nije 'apsolutno bitna'.

Sudsko vijeće zagrebačkoga županijskog suda pod predsjedanjem sutkinje Jasne Smiljanić nastavak rasprave zakazalo je za 6, 7. i 8. srpnja.

Vilajtović očekuje da će prvi dan nastavka rasprave početi saslušavanjem vještaka Ugrine. Najavio je da će tražiti dopunu njegova vještačenja ili novo vještačenje zagrebačkoga Strojarskog fakulteta te kombinirano knjigovodstveno-strojarsko vještačenje.

Do kraja suđenja preostalo je saslušanje posljednjih svjedoka USKOK-a i zasad nepoznata broja svjedoka obrane. Naime, sudsko vijeće je neke odbilo, a o nekima još nije odlučilo hoće li ih saslušati.

Rončević i Bačić optuženi su da su nabavom vozila tvrtke Eurokamion oštetili državni proračun za 10,2 milijuna kuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi