DIOKLECIJANOVA PALAČA

Nastavlja se obnova Peristila

  • Autor: Leo Nikolić
  • Zadnja izmjena 19.09.2010 20:25
  • Objavljeno 19.09.2010 u 19:53
Peristil protiron

Peristil protiron

Izvor: tportal.hr / Autor: Leo Nikolić

Tek što je završila glavna turistička sezona, splitski konzervatori su nastavili posao na obnovi Peristila na najvažnijem i najmonumentalnijem, južnom dijelu poznatijem pod nazivom protiron

Nekoliko dana su se gradile skele i u subotu, 18. rujna, taj dio trga je osvanuo pokriven zaštitnim pokrovom. Protiron će biti pokriven najmanje do idućeg ljeta, a stručnjaci i konzervatori planiraju da obnova možda potraje još duže, do dvije godine. U tom slučaju Split bi dugo vremena bio zakinut za posebno upečatljiv i prepoznatljiv vizualni simbol.

Radovi na protironu su najzahtjevniji dio obnove Peristila. Proteklih godina obnovljeni su zapadni i istočni dio trga sa stupovima, arkadama i fasadama. Stupovi i kapiteli su očišćeni i restaurirani laserskom tehnikom, a posebnu pažnju su stručnjaci usmjerili na statičke korekcije i poboljšanja konstrukcije stare 1700 godina.

Takvi obuhvatni i zahtjevni radovi će se provesti i na protironu, na kojem će se posebnu pažnju obratiti na statičku obnovu i zaštitu te obnovu dviju srednjovjekovnih kapelica ugrađenih u rimsku arhitekturu. Na mjestu radova, premda trg još uvijek posjećuje i razgledava veliki broj turista, obnova je u punom zamahu. Ipak, dobro je što je najzahtjevniji zahvat već počeo jer bi se na taj način možda sve moglo završiti već iduće godine.

Kada bi to bilo gotovo do tada, nakon 17 stoljeća jedan od najljepših antičkih trgova zasjao bi u punom sjaju i monumentalnosti, a Split bi ponovo imao obnovljeni rimski trg bez premca na Mediteranu. Direktnu korist, osim ljubitelja graditeljske baštine, na komercijalnom nivou će osjetiti svi uključeni u splitski turizam koji posljednjih godina bilježi izuzetno veliki rast.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi