vadim šamarin

Nastavlja se čistka ruskih generala, uhićen zamjenik šefa vojske

23.05.2024 u 10:22

Bionic
Reading

Rusija je uhitila general-pukovnika Vadima Šamarina, zamjenika načelnika Glavnog stožera ruske vojske Valerija Gerasimova, zbog navodnog primanja mita, izvijestili su lokalni mediji u četvrtak

Novinska agencija Interfax rekla je da se general-pukovnik Vadim Šamarin nalazi u istražnom pritvoru pod optužbom za primanje mita velikih razmjera usred tekućeg rata u Ukrajini, za što je moguća kazna od 15 godina zatvora. Mediji navode da je pretražena i Šamarinova kuća.

Riječ je o zadnjem u nizu visokih dužnosnika ruske vojske uhićenih u posljednjih mjesec dana, a počelo je sa zamjenikom ministra obrane Timurom Ivanovom, uhićenim prije točno mjesec dana zbog mita. Sredinom svibnja uhićen je načelnik Uprave za personalne poslove ruskog ministarstva obrane Jurij Kuznjecov također zbog sumnje da je primio mito. Prije dva dana, zbog sumnje u 'prijevaru velikih razmjera', uhićen je pak bivši zapovjednik ruske 58. armije, general-bojnik Ivan Popov.

  • +4
Bivši ministar obrane Sergej Šojgu Izvor: Profimedia / Autor: Russian Defence Ministry / TASS / Profimedia

Prije desetak dana ruski predsjednik Vladimir Putin smijenio je dugogodišnjeg ministra obrane i bliskog suradnika Sergeja Šojgua, a na njegovo mjesto postavio je ekonomskog stručnjaka Andreja Belousova, od kojega se očekuje, među ostalim, da smanji sveopću korupciju koja vlada u ruskoj vojsci i ministarstvu obrane.

sve osim nogometa