izrael

Nastavak suđenja Netanyahuu dok državom drmaju prosvjedi

19.07.2020 u 11:17

Bionic
Reading

Suđenje izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu zbog korupcije nastavlja se u nedjelju nakon dva mjeseca prekida, u vrijeme dok su on i njegova vlada suočeni sa sve većim bijesom javnosti zbog upravljanja krizom koronavirusa, ali i zbog premijerova korupcijskog skandala

Očekuje se da će na drugom ročištu procesa, koji je počeo 24. svibnja, tužitelji zatražiti da sud u Jeruzalemu pozove prve svjedoke u iduća tri do četiri mjeseca.

Sud je u svibnju odlučio da Netanyahu ne mora biti prisutan na drugom ročištu, a očekuje se da će njegovi odvjetnici zatražiti odgodu ispitivanja svjedoka. Vjerojatno će zatražiti dodatno vrijeme za pripremu, nakon što je državni tužitelj Avichai Mandelblit 30. lipnja rekao da premijer ne smije prihvatiti oko 3 milijuna dolara donacije za pravne troškove.

Netanyahuu je taj novac ponudio američki tajkun Spencer Partirch, no Mandelblit je odlučio da se to može smatrati „nedopuštenim darom“.

Upravo su nezakoniti pokloni jedna od točaka optužnice protiv najdugovječnijeg izraelskog čelnika kojeg se optužuje za mito, prijevaru i zloupotrebu položaja.

Netanyahu (70), optužen je u studenome u slučajevima koji obuhvaćaju primanje poklona njegovih prijatelja milijunera kao i navodno traženje privilegiranih pravila za medijske tajkune u zamjenu za medijsku pristranost.

Nakon što je prije tri mjeseca postigao sporazum sa svojim glavnim rivalom na izborima, centristom Bennyjem Gantzom, Netanyahu je preuzeo i glavnu ulogu u uvođenju restriktivnih mjera kojima je Izrael uspješno prebrodio prvi val zaraze koronavirusom.

Prosvjedi u Izraelu Izvor: EPA / Autor: ABIR SULTAN

No snažan rast novih slučajeva zaraze u novije vrijeme, visoka nezaposlenost i ograničenja zbog Covida19 uvedena posljednjih tjedana potaknuli su Izraelce da iziđu na ulice na gotovo svakodnevne prosvjede, obilježene javnim bijesom, dodatno potaknutim optužbama za korupciju.

U nedjelju prije zore su protiv njega i vlade počeli prosvjedi u Jeruzalemu i Tel Avivu, postavši nasilni nakon što su prosvjednici blokirali ceste.

Tisuće ljudi okupilo se u subotu navečer u parku uz južnu obalu u Tel Avivu, na mjestu koje je odredila policija. Organizatori skupa pozvali su na miran prosvjed protiv lošeg upravljanja drugim izbijanjem koronavirusa u zemlji.

No nekoliko desetina bijesnih prosvjednika marširalo je i centrom grada, blokirajući ceste i sukobivši se s policijom. Dio njih s policijom je imao okršaj i pred Netanyahuovom rezidencijom.

Glasnogovornik policije objavio je da je u Jeruzalemu uhićeno 15, a u Tel Avivu 13 ljudi.

Optužbe za primanje mita mogu završiti kaznom do 10 godina zatvora i/ili novčanom kaznom. Prijevara i zloupotreba položaja nose moguću zatvorsku kaznu do tri godine.