RECENZIRAO HAZU

Nastava povijesti pala na testu: Od sedam pitanja dvije jedinice

03.04.2018 u 12:46

Bionic
Reading

Povjerenstvo za recenziju predmetnoga kurikuluma povijesti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) smatra kako kurikulum povijesti u ovom obliku nije dovoljno konkretan, nedostaju mu razrade potrebne nastavnicima kako bi se uopće mogao uporabiti u praksi te da ga je potrebno mijenjati i doraditi prema opaskama i na temelju teorije kurikuluma

Odgovori na 'Upitnik za recenzije predmetnih kurikuluma - Recenzija predmetnih kurikuluma', koje je potpisao predsjednik Povjerenstva akademik Tomislav Raukar, objavljeni su na mrežnim stranicama Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO).

Povjerenstvo posebno ističe problem određivanja nastavnih sadržaja i ishoda učenja radi postizanja općih ciljeva nastave povijesti.

'Bilo bi potrebno uspostaviti bolji omjer između općenitih ideja i njihove primjene na sferu same povijesti', smatra Povjerenstvo HAZU-a i dodaje kako se u ovom obliku kurikulum u potpunosti oslanja na individualne napore nastavnika.

Od sedam pitanja postavljenih u upitniku za recenziju dva su dobila ocjenu nedovoljan, tri dovoljan i dva dobar.

Na pitanje jesu li ishodi učenja i sadržaji primjereni razvojnoj dobi učenika Povjerenstvo HAZU-A je ocijenilo brojkom 2, odgovorivši kako su ishodi donekle primjereni. Brojkom '3 - uglavnom primjereni' Povjerenstvo je odgovorilo na upit o primjerenom broju satu i nasatve o učenju sadržaja i ishoda nastave povijesti.

  • +14
Nedavni prosvjed Sindikata hrvatskih učitelja ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja Izvor: Pixsell / Autor: Davor Visnjic/PIXSELL

Povjerenstvo smatra kako su tek donekle učenje sadržaja i ishoda utemeljeni na zna

nstvenim spoznajama ocijenivši taj dio kurikuluma ocjenom 2 -donekle. 

Nedovoljno, ocjenom 1, Povjerenstvo je  odgovorilo na upit o zastupljenosti 'domene' potrebne za predmetno područje. Jednako tako negativno, ocjenom 1, ocijenjen je i odgovarajući omjer širine i dubine znanja, vještina i stavova u kurikulumu povijesti.   

Brojkom '2 - donekle' je ocijenjen upit o tome omogućava li kurikulum učenje i poučavanje te vrjednovanje, a brojkom 3 - uglavnom Povjerenstvo je odgovorilo na upit: slijede li predloženi ishodi učenja i ostali elementi kurikuluma europske i svjetske preporuke za područje povijesti.