TRIBINA 'RAD PO MJERI ŽENE'

Nasilje i uznemiravanje na radnom mjestu se prešutno tolerira

07.03.2024 u 14:51

Bionic
Reading

Na tribini "Rad po mjeri žene: Radno mjesto bez nasilja i uznemiravanja" u organizaciji Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) u četvrtak je upozoreno da se nasilje i uznemiravanje, osobito žena, na radnom mjestu prešutno tolerira, što je ocijenjeno kao problem cijelog društva.

To je problem cijelog društva, a ne samo žena, istaknula je izvršna tajnica SSSH za međunarodne odnose Dijana Šobota te dodala da pritužbe žena na razne oblike nasilja i uznemiravanja dobivaju gotovo svakodnevno.

Dijana Šobota: U 70 posto slučajeva zlostavljač je pretpostavljeni

Žene se s time dominantno susreću na radnom mjestu, to se prešutno tolerira, rekla je upozorivši da je u 70 posto slučajeva zlostavljač pretpostavljeni na radnom mjestu.

Uoči Međunarodnog dana žena, 8. ožujka, želimo upozoriti na taj društveni problem, tražiti načine njegova rješavanja te mijenjati stvari nabolje, rekao je predsjednik SSSH Mladen Novosel te ocijenio da je zakonski okvir dobar, ali prečesto ostaje "mrtvo slovo na papiru".

Potrebno je, kaže, daleko više raditi na suzbijanju nasilja nad ženama u društvu i uznemiravanja na radnom mjestu kako bi se ostvarili pozitivni pomaci, a za to je potrebno snažnije sindikalno organiziranje.

Upozorio je i da Hrvatska još uvijek nije ratificirala Konvenciju broj 190 Međunarodne organizacije rada protiv nasilja i uznemiravanja.

Emina Ibrahimi: Bitno je da žene budu ujedinjene, borbene i glasne

Predsjednica Sekcije žena SSSH Emina Ibrahimi ustvrdila je da se nasilje proširilo na ulice i radna mjesta u raznim oblicima te da je bitno da žene budu "ujedinjene, borbene i glasne" u obrani svojih prava. Borba za ženska prava počela je davno, ali ima još puno toga za učiniti, dodala je.

I Lana Kučer iz Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) upozorila je da mnogi slučajevi zlostavljanja u raznim segmentima života, pa tako i na radnom mjestu, ostaju neprijavljeni, najčešće su pogođene mlade žene, a poslodavac ih nedovoljno štiti.

"Pravni okvir je načelno dovoljan, a zakonodavni dobar", ocijenila je profesorica zagrebačkog Pravnog fakulteta Snježana Vasiljević, ali i upozorila da pravne definicije nisu ujednačene, jer je u nekim slučajevima seksualno uznemiravanja prekršaj, a u drugim kazneno djelo te da su sankcije izuzetno blage.

Predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske Zlatica Štulić smatra da je važno svakodnevno govoriti o problemu nasilja i sankcioniranju nedoličnog ponašanja. Naglasila je da poslodavci i sindikati kroz kolektivne ugovore i pravne akte trebaju regulirati zaštitu radnika te kako organizirati preveniranje nasilja.

Spolno i druge vrste uznemiravanje na radnom mjestu su najčešći oblici diskriminacije koji pogađaju žene, rekla je Sanja Juras iz Ženske mreže Hrvatske te dodala da dobivaju puno s time povezanih prijava, kao i za diskriminaciju te da ih, prema nekim istraživanjima, i do 75 posto žena doživi na radnom mjestu.

"To su zabrinjavajući podaci i tražimo da se pojača zaštita od uznemiravanja i nasilja na radnom mjestu", poručila je. Ocijenila je da nacionalno zakonodavstvo nije dobro i dostatno te da je potrebno postrožiti sankcije za počinitelje.