POVIJESNI PRIZOR

NASA snimila stvaranje Saturnova novog mjeseca

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 15.04.2014 16:41
  • Objavljeno 15.04.2014 u 16:41
Saturn mjesec prstenovi

Saturn mjesec prstenovi

Izvor: Promo fotografije / Autor: NASA

NASA-ina letjelica Cssini snimila je u travnju prošle godine fotografije Saturnovih prstenova na kojima se vidi formiranje malenog tijela koje bi moglo postati novi mjesec u tom dalekom sustavu

Mjesec je previše malen da bi se izravno vidio, no na njegovo postojanje ukazuju uznemirenja na samom rubu vanjskog prstena A. Jedno od njih ima oblik luka dugog 1.200 km, širokog 10 km koji je svjetlije boje od okruženja. Znanstvenici vjeruju da turbulencije u inače glatkom rubu prstena stvara utjecaj gravitacije nekog tijela u blizini.

Stručnjaci ne vjeruju da će objekt nastaviti rasti, a čak postoji mogućnost da će se raspasti. No saznanja o procesu njegova nastajanja i kretanja mogu biti korisna za razumijevanje kako su se Saturnovi ledeni mjeseci, uključujući golemi Titan i Enkelad na kojem postoji veliki ocean, razvili iz prstenova i udaljili od planeta.

'Nikada prije nismo vidjeli ništa slično', rekao je Carl Murray sa Sveučilišta Queen Mary u Londonu i dodao: 'Moguće je da vidimo rađanje tijela koje upravo napušta prstenove i izrasta u mjesec.'

Znanstvenici procjenjuju da tijelo neslužbeno nazvano Peggy ima promjer manji oko kilometra. Saturnovi mjeseci poredani su po veličini – najmanji su najbliži planetu, a najveći najudaljeniji. Uglavnom su izgrađeni od leda od kojih su sastavljeni i Saturnovi prstenovi. Mjesec Peggy mogao bi biti posljednji proizvod u formaciji Saturnovih mjeseca jer su njegovi prstenovi postali previše rijetki za stvaranje novih tijela.

'Prema teoriji Saturn je davno prije imao mnogo masivniji sustav prstenova koji su mogli stvoriti mnogo veće mjesece. Kako su se oni formirali nedaleko od ruba tako su prstenovi siromašili. Stoga su oni koji su nastali prvi najveći i najudaljeniji', objasnio je Murray.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!