HRVATSKO RATNO ZRAKOPLOVSTVO

Naručili neupotrebljive i stare dijelove za helikoptere

03.12.2009 u 21:57

Bionic
Reading

Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva general Vlado Bagarić htio je da državna Agencija Alan od ruske državne tvrke Rosoboronexport kupi dijelove za transportne helikoptere Mi-171 Sh koji su neupotrebljivi jer im je istekao rok trajanja, doznaje Jutarnji list

Bagarić je u srpnju potpisao dopis u kojem se ističe da su u HRZ-u zainteresirani za dijelove kojima istječe rok upotrebe ako ponuditelj prilagodi vrijednost njihovu stanju. U dopisu je nabrojano sedam stavki sa spornim dijelovima od kojih je većina proizvedena u razdoblju od 1989. do 1992. Kupnja je spriječena odlukom Ministarstva da se sporni dijelovi vrate Rusima.

Hrvatska je rezervne dijelove dobila besplatno zajedno sa 10 transportnih helikoptera Mi-171 Sh. Oni su tijekom jednogodišnjeg jamstva služili su za zamjenu neispravnih dijelova ili uređaja.

Nakon isteka garancije u srpnju ove godine ruska je strana, u skladu s ugovorom, MORH-u ponudila da neiskorištene dijelove otkupi ili ih vrati. Nakon pregleda Agencija Alan je otkupila veći dio dijelova za 3,8 milijuna kuna. Glasnogovornik MORH-a Goran Grošinić navodi da su početkom listopada svi dijelovi kojima je istekao rok vraćeni u Rusiju.

Izvori Jutarnjeg list tvrde da nitko nije želio preuzeti odgovornost za kupnju tih dijelova koji bi, ako se ugrade, jednog dana mogli prouzročiti nesreću. Postoji sumnja da se tvrtka Rosoboronexport preko Hrvatske željela riješiti dijelova kojima istječe rok trajanja te isporukom dijelova proizvedenih prije 20 godina isprazniti skladišta od starih dijelova.