JEFTINA DROGA PREKO GRANICE

Narkomani odlaze na vikend-ture u BiH

09.12.2008 u 13:02

Bionic
Reading

Narkomani iz južne Hrvatske sve češće na vikend odlaze u susjednu BiH i Crnu Goru, gdje za znatno manje novca nabavljaju sve vrste opijata

Ovisnici iz Dubrovnika uglavnom odlaze u Trebinje, dok oni iz neretvanske doline vikende provode u Čapljini, Ljubuškom ili Stocu. Najbogatija narko-ponuda navodno je u Mostaru.

'Znamo da su svi narkotici u susjednoj državi bar 20 posto jeftiniji nego ovdje na jugu. Zato narkomani, zbog veće isplativosti, organizirano, u grupi po četiri ili pet njih, idu u navedene gradove rent-a-car vozilima te im, ako otkrijemo unošenje narkotika u Hrvatsku, ne možemo oduzeti i vozilo u kojem drogu prenose, što je zakonom predviđeno. Razlog odlaska u BiH je i rizik manje kazne nego u Hrvatskoj', ističe voditelj Odsjeka kriminaliteta PU dubrovačko-neretvanske Miljenko Lovrić.

S krajnjeg juga Hrvatske u BiH odlaze preko Gabele i Neuma te rjeđe preko Svitave, dok su dubrovačkim narkomanima na raspolaganju granični prijelazi Gornji Brgat, Osojnik i Grabovica. Znajući za vrlo zahtjevan teren i teško moguću kontrolu, policajci najjužnije hrvatske policijske uprave nadzor obavljaju i uz pomoć termovizije koja noću otkriva ono što je običnom oku nevidljivo.

'Negativna činjenica teško kontrolirane državne granice poništava se sve boljom suradnjom s policijom susjednih država: s kolegama Federacije BiH već se dnevno surađuje, a česti su i kontakti Centra javne bezbjednosti RS BiH Trebinje. S Crnom Gorom je nedavno uspostavljena suradnja sve bolja te očekujemo i skore zajedničke akcije protiv narko-podzemlja', kaže Lovrić za Slobodnu Dalmaciju