VELIKA POBJEDA AKTIVISTA

Napokon zatvoren talijanski kazamat za pse - Green Hill

  • Autor: Marko Čulić
  • Zadnja izmjena 19.07.2012 19:48
  • Objavljeno 19.07.2012 u 19:48
biglovi

biglovi

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Gotovo na isti dan, godišnjicu oslobađanja 32 beagla iz kaveza Veterinarskog Fakulteta u Zagrebu gdje su im zbog pokusa 2005. lomljene kosti pod rukovodstvom dr. Antuna Brkića, kojeg su mediji u 'aferi bigl' prozvali hrvatskim dr. Mengeleom zatvoren je i poznati talijanski kazamat za pse Green Hill, uzgajivačnica iz koje su beaglovi i dopremljeni u Hrvatsku

Nakon brojnih prijava i prosvjeda talijanskih aktivista za prava životinja, napori su napokon urodili plodom i, kako prenose talijanski mediji, velikom pobjedom etičnosti ta je uzgajivačnica Green Hill, inače u vlasništvu danske tvrtke APS Great Divide, napokon zatvorena. U intervenciji, koju je javno podržao i Mario Catania, talijanski ministar poljoprivrede i šumarstva, sudjelovalo je čak 30 inspektora, a tri rukovoditelja Green Hilla su pod istragom.

Beaglovi iz rečene uzgajivačnice namijenjeni su bili pokusima, a rukovoditelji će pred talijanskim sudom odgovarati za zlostavljanje životinja. U aranžmanu javnog tužitelja redovnog suda u gradu Brescia, organizirana je zapljena imovine i kompletne infrastrukture Green Hilla gdje su se beaglovi kao zamorci uzgajali isključivo u svrhe okrutnih testiranja na životinjama. Talijanske aktivističke udruge nakon zatvaranja Green Hilla sada traže da talijanski Senat usvoji zakon koji zabranjuje uzgoj životinja za pokuse. Na raspravi u Senatu je norma, koju je već odobrio Zastupnički dom, kojom bi se zabranjivao uzgoj pasa, mačaka i neljudskih primata za pokuse, propisivala obavezna anestezija i analgezija za testiranja, zabranile ratne vježbe i poučavanje na životinjama i podržale zamjenske metode testiranja.

S pet hektara velikog kompleksa zaplijenjeni su svi štenci, kao i odrasli psi kojima je sudbina bila slična onoj kakva ih je zadesila i u Hrvatskoj, gdje je na 'zvižduk' dekanice Veterinarskog fakulteta Ljiljane Pinter cijela mračna priča i izašla na vidjelo, nakon čega je udruzi Prijatelji Životinja dozvoljen pristup psima. Danas su, sedam godina nakon oslobađanja 32 traumatizirana beagla u Zagrebu, oni svi udomljeni i rehabilitirani, a isto se očekuje i za talijansku im braću i sestre.


Posao zbrinjavanja i udomljavanja koji će tamošnji aktivisti za prava životinja morati obaviti, bit će daleko zahtjevniji, jer se, naime, radi o približno dvije i pol tisuća pasa. Uvjeti u kojima su beaglovi živjeli, prema tvrdnjama talijanskih aktivista, kojih je pred samo nekoliko dana, na prijavu iz Green Hilla, trinaestoro završilo u zatvoru, zbog nasilnog pokušaja upada u uzgajivačnicu, katastrofalni su. Naime, iako su beaglovi lovački psi, a za njihovo zdravlje od esencijalne je važnosti da budu na otvorenome i rastrčavani, svi su bili držani u kavezima i pripremani za pokuse raznoraznih vrsta, od onakvih kakvi su se provodili u Zagrebu (ortopedski pokusi – lomljenje kostiju i praćenje procesa zarastanja) pa do onih potrebnih kozmetičkim industrijama.

Što se 'zagrebačkog slučaja tiče', iako su Prijatelji životinja i udruga SUZA poduzeli sve moguće aktivnosti i prijave kako bi se razotkrilo nezakonito i neetično postupanje prema životinjama, do danas nitko nije sankcioniran. Odgovorne osobe ne samo da nisu snosile posljedice svoje neprofesionalnosti i neetičnosti, već i dalje rade sa životinjama.

'Zakonom o zaštiti životinja propisano je Etičko povjerenstvo, no ni nakon pet godina od stupanja na snagu Zakona o zaštiti životinja, Etičko povjerenstvo praktički nije zaživjelo, a pokusi na životinjama u Hrvatskoj odvijaju se i dalje bez te minimalne kontrole', rekao je predsjednik udruge Prijatelji životinja Luka Oman zaključivši, tko zna koji put, apelom na hrvatske zakonodavce nezainteresirane ne samo za provođenje zakona, već i za suvremene dosege znanosti, da se trgnu i daju prednost pouzdanijim i etičnim zamjenskim metodama testiranja, bez barbarskog nanošenja patnje svjesnim živim bićima, a također da ne dopuste i da se svaki upit o stanju životinja nad kojima se vrše eksperimenti od strane onih koji ih vrše, doživljava kao napad na neku strogo čuvanu tajnu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi