riješen slučaj

Napokon otkriven identitet misteriozne žene nađene na Krku: Riječ je o Slovakinji koja je prešla pola svijeta

  • Autor: V. P. P.
  • Zadnja izmjena 22.09.2021 12:57
  • Objavljeno 22.09.2021 u 11:04
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: PU Primorsko-goranska

RTL-ova potraga otkrila je identitet žene nađene na otoku Krku koja nije znala ni kako se zove ni odakle je. Radi se o Slovakinji Danieli Adamcovoj

Žena je u nedjelju 12. rujna pronađena na otoku Krku, na obali u blizini mjesta Čižići. Bila je iscrpljena i dehidrirana te je u njezinom spašavanju sudjelovalo 15 članova HGSS-a koji su je na nosilima prenijeli preko stjenovitog terena, nakon čega je prebačena u bolnicu.

Gospođa se nije mogla sjetiti svoga imena ni bilo kakvih osobnih podataka, pa je policija u jednom trenutku zatražila i pomoć građana ne bi li utvrdila njen identitet. A njega otkriva i ekipa RTL-ove Potrage u večerašnjoj emisiji.

Radi se o Danieli Adamcovoj, Slovakinji koja je u jednom trenutku svoga života čak bila dio celebrity svijeta u Americi. Adamcova je izrađivala nakit koji su nosile Brigitte Bardot, Barbara Streisand, postava serije 'Prijatelji' i mnoge druge slavne osobe. Međutim u jednom je trenutku Adamcova napustila taj svijet te je završila kao beskućnica. Dvije godine su joj u Americi pomagale razne udruge koje se skrbe o beskućnicima, da bi 2015. godine otišla u Irsku.

'Potraga' je neslužbeno doznala da je Slovakinja potom putovala Europom pa je tako vlakom došla i do Hrvatske. Kako je završila u divljini otoka Krka, na obali, ozlijeđena, dehidrirana i bez svijesti o sebi, bit će prikazano u večerašnjoj emisiji.

Da je potvrđen identitet žene nađene na Krku, potvrdila je i policija.

'U suradnji s građanima i medijima policijski službenici Policijske postaje Krk, Službe općeg kriminaliteta i Odjela za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću Policijske uprave primorsko-goranske, prikupili su niz saznanja koja su rezultirala utvrđivanjem identiteta žene pronađene 12. rujna na otoku Krku. Utvrđeno je kako je riječ o 57-godišnjoj državljanki Slovačke.

Podsjećamo, ova Policijska uprava je temeljem čl. 33 st. 4. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima javno objavila fotografije pronađene žene, sa zamolbom za pomoć u utvrđivanju identiteta budući da pronađena žena nije mogla dati podatke o sebi, a mjere i radnje policije poduzete od njenog pronalaska nisu dovele do saznanja o kojoj se osobi radi. Spomenuta žena je prilikom pronalaska imala ozljede za koje je utvrđeno da nisu nastale kao posljedica kažnjive radnje. Ženi je pružena liječnička pomoć i smještena je u bolnicu.

Od objave fotografija policija je putem elektroničke pošte zaprimila više desetaka dojava građana iz zemlje i inozemstva, kako iz zemalja Europske unije, tako i iz drugih zemalja, koji su dostavom fotografija ili drugih informacija željeli pomoći policiji u utvrđivanju identiteta pronađene žene. Također, osim elektroničkom poštom, dojave su zaprimane i na druge načine te su ih policijski službenici detaljno provjeravali koristeći metode i tehnike koje im stoje na raspolaganju.

Primjerice, tako su neke od dojava zaprimljene nekoliko dana nakon objave fotografija dovele do pronalaska ruksaka, iako stvari pronađene u njemu nisu pomogle u saznanju o identitetu pronađene žene. Isto tako, provjere u bazama otisaka prstiju hrvatske policije nisu dovele o utvrđivanja identiteta te je o pronađenoj ženi obaviješten Interpol i zatražena je pomoć stranih policija. Nadalje, prvu od nekoliko dojava koje su dovele do utvrđivanja identiteta pronađene žene, policija je zaprimila 20. rujna, u večernjim satima. Budući da je iz dostavljenog proizlazilo da bi pronađena ženska osoba mogla biti državljanka Slovačke, putem međunarodne policijske suradnje zatražena je pomoć slovačke policije. Zahvaljujući dobroj suradnji te cijeneći da se radi o žurnosti vrlo brzo je zaprimljen odgovor slovačke policije, kojim je potvrđeno da je žena putem fotografije prepoznata kao slovačka državljanka, starosti 57 godina. Ovim putem policija zahvaljuje na pomoći i suradnji građanima, iz zemlje i inozemstva, domaćim i stranim medijima, kao i kolegama iz Slovačke, koji su pridonijeli utvrđivanju identiteta pronađene žene. Prema dosad utvrđenom slovačka državljanka boravila je na području Hrvatske kao turistkinja, a policija će i dalje nastaviti s utvrđivanjem okolnosti koje su prethodile njenom dolasku i pronalasku na otoku Krku, na nepristupačnom terenu Dobrinjštine', piše u priopćenju PU primorsko-goranske.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!