KRENULE SU ČARKE

Rusi tvrde da su otjerali američku podmornicu iz svojih teritorijalnih voda

12.02.2022 u 18:03

Bionic
Reading

Rusko ministarstvo obrane izvijestilo je da je američka podmornica Virginia na području Kurilskih otoka u Tihom oceanu ušla u ruske teritorijalne vode, što je prema ruskim medijima bila i tema popodnevnog telefonskog razgovora predsjednika Putina i Bidena

Kako prenosi ruska agencija RIA Novosti, posada američke podmornice upozorena je da se nalazi u ruskim teritorijalnim vodama, no ignorirali su zahtjev.

'U skladu sa smjernicama za zaštitu državne granice Ruske Federacije u podvodnom okruženju, posada fregate Pacifičke flote Maršal Šapošnjikov upotrijebila je odgovarajuća sredstva, nakon čega je američka podmornica maksimalnom brzinom napustila ruske teritorijalne vode', priopćilo je rusko ministarstvo obrane.

Ruske vlasti tvrde da je njihovo ministarstvo obrane pozvalo vojnog atašea u američkom veleposlanstvu u Moskvi. Ruska, pak, agencija TASS javlja da je nakon incidenta došlo do telefonskog razgovora ruskog i američkog ministra obrane Sergeja Šoigua i Lloyda Austina.

  • +7
Vježba ruske vojske na ukrajinskoj granici Izvor: EPA / Autor: MAXIM SHIPENKOV

Brojni mediji u Rusiji javljaju da je ovaj incident i jedna od tema telefonskog razgovora između predsjednika Putina i Bidena koji je započeo u popodnevnim satima.

Kako prenosi AFP, Bijela kuća je potvrdila da je telefonski razgovor, koji je trajao više od sat vremena, završen nešto nakon 18 sati po našem vremenu. Pojedinosti još uvijek nisu poznate.

Izvor: Wochit / Autor: AFPTV

Podsjetimo, između Rusije i SAD-a već danima je napeto zbog krize u Ukrajini, o čemu više možete čitati ovdje.