GRČKI VIRUS

Napadi na policijske postaje širom Europe

12.12.2008 u 12:21

Bionic
Reading

Šestog dana prosvjeda oko 4.000 Grka i dalje je bilo na ulicama. Prosvjednici su u Ateni bacali Molotovljeve koktele na policiju koja je uzvratila suzavcem, dok je masa, s transparentima 'Dolje vlada ubojica', vikala: 'Policajci, svinje, ubojice!'

Grad su nadlijetali helikopteri, a prosvjednici su palili gomile smeća na ulicama. Prosvjedi se održavaju i danas, a najavljeno je da će se nastaviti do daljnjeg. Grčki srednjoškolci napali su više od 10 policijskih postaja kamenjem i Molotovljevim koktelima, pri čemu je ozlijeđen jedan prolaznik, priopćila je policija.

'Jedan stariji prolaznik prebačen je u bolnicu nakon što je pogođen kamenom', izjavio je policijski dužnosnik koji je htio ostati anoniman. Građani su se danas vratili na posao nakon 24-satnog generalnog štrajka protiv politike vlade. Ovo su najteži prosvjedi u Grčkoj od okončanja vlasti vojne hunte 1974. godine, navodi Reuters.


Prosvjednici u Ateni

Građani su ogorčeni što policajac Epaminondas Korkoneas (37), koji je optužen za ubojstvo 15-godišnjeg Alexandrosa Grigoropoulosa, nije izrazio kajanje u jučerašnjem pojavljivanju pred istražiteljima. Korkoneas je istražiteljima rekao da je ispalio dva hica upozorenja u zrak i da je u tom trenutku, kao i njegov kolega, koji je optužen za suučesništvo, osjećao strah, jer ih je grupa od 30 anarhista napadala kamenenjem, granama i drugim stvarima.

Grčki premijer Kostas Karamanlis i čelnik oporbe Georgios Papandreou pozvali su na prekid nasilja, koje je zahvatilo više od 10 gradova u Grčkoj. Pričinjena je materijalna šteta od nekoliko stotina milijuna eura. Samo u Ateni oštećeno je 565 trgovina, a šteta je procijenjena na 200 milijuna eura.

Na prosvjedima u Španjolskoj, Danskoj i Italiji prosvjednici su razbijali izloge, gađali policajce bocama i upadali u banke, što ukazuje na to da bi se nemiri koji su Grčku zahvatili prošlog tjedna mogli preliti na ostatak Europe.

U Francuskoj, prosvjednici su zapalili automobile i kontejnere za smeće pred grčkim konzulatom u Bordeauxu te ispisali grafite o pobuni koja je na pomolu. Grčki konzul Mihail-Stamatios Korfias rekao je da policija smatra da su nemiri povezani s događajima u Grčkoj i da su u njima sudjelovali mladi nezadovoljni globalizacijom i ekonomskim stanjem Francuske. 'Po mom mišljenju, događaji u Grčkoj su samo izgovor', rekao je Korfias.


Francuska policija čuva grčki konzulat

Noć na petak zbog vremenskih je neprilika bila najmirnija otkako su u Grčkoj prošlog tjedna počeli neredi zbog smrti tinejdžera u sukobu s policijom, a u olujnom nevremenu koje je pogodilo cijelu zemlju dvije su osobe poginule. Međutim, novi prosvjedi najavljeni su za danas ne samo u Grčkoj, već i u Italiji, Francuskoj i Njemačkoj

Analitičari ističu da je nasilje posljedica dugo potiskivanog nezadovoljstva zbog financijskih skandala i nepopularnih reformi u gospodarstvu, mirovinskom sustavu i školstvu. Za velik broj mladih Grka koje očekuje neizvjesna budućnost u zemlji s visokom nezaposlenošću i niskim plaćama, ubojstvo dječaka bilo je kap koja je prelila čašu. Čak i prije krize, mladi u Europi žalili su se na poteškoće u zapošljavanju.

'Ono što se događa u Grčkoj pokazuje da ekstremna ljevica postoji, unatoč sumnjama nekih', rekao je glasnogovornik francuskog Ministarstva unutarnjih poslova Gerard Gachet

Grčki prosvjednici poručili su da se nadaju da će se njihov bunt proširiti, a značajnu ulogu pritom igra internet. Na jednoj od njihovih stranica stoji da su prosvjedi u znak solidarnosti održani u najmanje 20 zemalja. Nekoliko stranica donosi najnovije informacije o kretanju prosvjednika i lokacijama na kojima je razmještena policija. Obavijesti o prosvjedima šalju se i SMS porukama.

U Italiji se grupa prosvjednika jučer okupila pred grčkim veleposlanstvom. Oštećena su policijska vozila, prevrnut još jedan automobil i zapaljen kontejner za smeće.

U Danskoj su prosvjednici u centru Kopenhagena sinoć gađali policajce bocama i bojom, a privedene su 63 osobe.

U Španjolskoj su prosvjednici u Madridu i Barceloni napali banke, trgovine i policijsku postaju.